FOTO Mladi Šveđani i Švađanke u VI. OŠ Varaždin doznali i kako se rade varaždinski klipiči Foto: VI. OŠ Varaždin

FOTO Mladi Šveđani i Švađanke u VI. OŠ Varaždin doznali i kako se rade varaždinski klipiči

VV | 4.4.2023. u 15:41h | Objavljeno u Društvo

VI. osnovna škola Varaždin sudjelovala je u Erasmus+ projektu "Inkluzivnost i Vijeće učenika“, u sklopu kojeg je šestero učenika i troje učitelja iz švedske škole Hedda Wisingskolan boravilo u Varaždinu. Ovom mobilnosti nastavljena je suradnja dviju partnerskih škola koja je započela Erasmus+ KA2 projektom "Breaking Barriers“ koji je započeo 2020. godine, a trajao je dvije godine.

- Cilj projekta je osvijestiti kod djece kako smo svi različiti i svi želimo biti prihvaćeni u sredini u kojoj živimo. Važno je prihvatiti svakoga, posebno ako neki se neki učenik upiše u novu školu pa mu je još i više potrebno prijateljsko lice koje će mu olakšati inkluziju - ističu u VI. OŠ Varaždin.

20230320_131932.jpg

U sklopu mobilnosti učenici i djelatnici razmijenili su primjere dobre prakse i razmijenili iskustva, a sudjelovali su i u nastavi te radionicama. Održana je i debata, a sudjelovali su u sportskim aktivnostima te su bili na kuglanju u shopping centru Lumini. U sklopu radionice učenici su izrađivali padobran po uzoru na Fausta Vrančića, razgovarali su o umjetnoj inteligenciji, a igrale su se i društvene igre. Također, učenici iz Švedske su uz pomoć domaćina pekli tradicionalne kolače, pa su imali priliku doznati i kako se rade varaždinski klipiči i orehnjača.

U sklopu svog boravka u Varaždinu Šveđani su razgledali Varaždin te se upoznali s kulturom i običajima grada, a boravak u Hrvatskoj iskoristili su i za posjet Zagrebu, gdje su posjetilil Zrinjevac, Gornji grad, katedralu, Dolac i sve ostalo čime se glavni grad može pohvaliti.

IMG-133bd75ac04217254d1a5edd056953ad-V.jpg

- Izrazito smo zadovoljni što smo bili domaćini učenicima iz Švedske. Sve je prošlo u najboljem redu i hvala na trudu svim sudionicima projekta - rekla je Tina Ivčić, koordinatorica europskih projekata u VI OŠ Varaždin.

Dodaje kako je ovakva suradnja od velikog značaja za učenike i učitelje jer se pridonosi jačanje samopouzdanja, komunikacijskih vještina te stvaranju novih prijateljstava.

- Svi željeno iščekujemo sljedeće projekte i veselimo se novim iskustvima - poručila je Ivčić.

Galerija slika