FOTO VI. OŠ Varaždin u znaku "Zdravog tjedna": što su sve skuhali učenici i znaju li šivati?

VV | 25.3.2022. u 15:00h | Objavljeno u Društvo

Iza VI. OŠ Varaždin je još jedan "Zdravi tjedan", projekt koji se počeo provoditi 2013. godine, a koji je prepoznat i na internacionalnoj razini.

Svake godine u ovoj varaždinskoj osnovnoj školi trude se projekt podići na jednu višu razinu, osmišljavanjem novih aktivnosti, dodatnim edukacijama te uključivanjem sve većeg broja učenika i učitelja u provedbu projekta, a ove je godine tema "Zdravog tjedna" bila "Jednostavno i zdravo".  Zbog pridržavanja epidemioloških mjera ove godine projekt se provodio u nešto manjem opsegu, no u njemu su svakodnevno, od 21. do 24. ožujka, sudjelovali učenici nižih i viših razreda VI. OŠ Varaždin koji su se, uz pripremanje zdravih obroka, okušali u obavljanju kućanskih poslova: pranju suđa, šivanju zakrpi i gumba, zabijanju čavli i metenju.

 - Učenici sudjeluju u pripremanju najzdravijeg, a ujedno i najukusnijeg cjelovitog obroka (od predjela do deserta). Svi učenici imaju na raspolaganju iste zdrave namirnice, a recept odabiru sami. Uz obavljanje kućanskih poslova, učenici VI. OŠ Varaždin na satovima razrednika izrađivali su plakate i stripove o važnosti pravilne i zdrave prehrane, a učenici su sudjelovali i u natjecanju. Učenici nižih razreda natjecali su se u kuhanju "Mali kuhar za 6" te u natjecanju u obavljanju kuharskih poslova "Šegrt za 6", a njihovi stariji kolege, učenici viših razreda, u natjecanju "Kuhar za 6" te "Majstor za šest" - izvijestili su iz VI. OŠ Varaždin koja je, zahvaljujući ovog projektu, među finalistima programa Health Award on Cancer Prevention.

- Iznimno nam je drago da je naša inicijativa prepoznata kroz platformu za promicanje zdravlja i prevenciju raka Europske komisije te nas uključila među finaliste programa: Health Award on Cancer Prevention. Prema pozivu koji je VI. osnovna škola dobila od Ministarstva znanosti i obrazovanja, a prema pozivu Europske komisije, još u studenom prošle godine poslana je projektna prijava u sklopu projekta o promicanju zdravog načina života i prevencije raka pod nazivom 2021 EU Health Award on Cancer Prevention. Prijavljen je projekt "Zdravi tjedan" koji je, prema mišljenju stručnog žirija za odabir najboljih projektnih prijedloga, odabran kao jedan od finalista. Ulaskom u finale projekta 2021 EU Health Award on Cancer Prevention prepoznati su ciljevi i vrijednosti koje naša škola promiče kroz mnogobrojne projektne aktivnosti na školskoj i europskoj razini. Ceremonija proglašenja pobjednika održat će se virtualno 4. svibnja 2022. u jutarnjim satima na EU Health Policy platformi - ponosni su u VI. OŠ Varaždin.

VI. osnovna škola Varaždin predana je razvijanju zdravih navika i ekološkog načina razmišljanja kod učenika, roditelja i šire zajednice. Ova varaždinska osnovna škola više godina ponosni je nositelj Zelene zastave te je za izraziti doprinos u ostvarivanju programa od 2018. ostvarila "Dijamantni status - The Diamond Certificate“, a aktivni su i u organizaciji sportskih dana, u kojima sudjeluju učenici, nastavnici i roditelji.