FOTO Veselo na Festivalu tikvi: ukrašavale su se tikve, uživalo u gibanicama i štruklima Foto: Krešimir Đurić

FOTO Veselo na Festivalu tikvi: ukrašavale su se tikve, uživalo u gibanicama i štruklima

VV | 28.10.2023. u 14:14h | Objavljeno u Društvo

Na varaždinskome placu danas je održan 11. Festival tikvi, tradicionalna manifestacija čiji je cilj predstaviti sve što se od tikve može izraditi te naglasiti značaj ove namirnice u kulinarstvu varaždinskoga kraja.

Svu raskoš tikve kao nutritivno vrijedne namirnice predstavile su žene iz Udruga Hajdina, Trnovečko srce, Kaštelanec, Preslica te OPG Andreja Petrović. Osim kvalitetnog i dobro poznatog bučinog ulja, posjetitelji su imali priliku kupiti domaće štrukle, gibanice, zlevanke, pite, mješavine za kruh i druge delicije.

Jedan od najzanimljivijih dijelova festivala bio je natjecanje u uređivanju tikvi, u kojem su sudjelovale varaždinske osnovne škole. Djeca su pokazala veliku maštovitost i kreativnost u osmišljavanju različitih oblika i motiva od tikvi. Žiri je imao težak zadatak da odabere najbolje radove, a na kraju je odlučio da je prvo mjesto zaslužio Centar Tomislav Špoljar, drugo mjesto II. OŠ Varaždin, a treće mjesto VII. OŠ Varaždin. Najbolje škole Gradska tržnica nagradit će vrijednim nagradama.

- Zadovoljan sam ovim festivalom te zahvaljujem svima koji su podržali ovu manifestaciju. Festival tikvi postao je prepoznatljiv događaj na našoj tržnici, privlačeći sve više posjetitelja i izlagača. Posebno sam ponosan što smo uključili naše mlade sugrađane jer su oni budući kupci i proizvođači na tržnici. Želim im zahvaliti na njihovoj kreativnosti i veselju koje su donijeli na naš plac. Ovakvi događaji imaju za cilj potaknuti mlade da već od najranijih godina razvijaju naviku posjećivanja tržnice jer je to mjesto gdje mogu pronaći svježe, lokalne i sezonske proizvode - rekao je Predrag Ciglar, direktor Gradske tržnice Varaždin.

Zahvalio se i svim udrugama i OPG-ovima koji su prezentirali bogatstvo okusa i mirisa koje tikve nude. Posebnu zahvalu uputio je Uljari Juran i OPG Mariji Cafuk na donaciji tikvi za natjecanje.

- Cilj ove manifestacije je prije svega pokazati najmlađima da tikva nije samo za rezbarenje i ukrašavanje, već da je nutritivno vrijedna namirnica kojom se varaždinski kraj može ponositi. Veseli me što se svaki tjedan nešto zanimljivo događa na varaždinskom placu i što su gotovo na svakoj manifestaciji uključena djeca iz varaždinskih škola i vrtića. Na taj način potičemo djecu da od najranije dobi prepoznaju vrijednost domaćih proizvoda - istaknuo je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

No na placu predaha nema. Već idući tjedan održat će se humanitarna manifestacija "Bez zelja nema veselja", i to u Šenoinoj ulici. Glavna atrakcija manifestacije bit će sarma koju će pripremati učenici Gospodarske škole u Varaždinu. Posjetiteljima će se sarma nuditi po simboličnoj cijeni od tri eura, a sav prihod od prodaje bit će doniran Zakladi za razvoj kvalitetnog sporta Grada Varaždina. Osim sarmi, posjetitelji će imati priliku kušati i kupiti raznovrsne domaće proizvode od 30-ak OPG-ova iz Varaždinske županije te sudjelovati u zeljarskim igrama za djecu i kulinarskoj radionici za odrasle. Za dobar štimung pobrinuti će se tamburaški sastav Špancir.