FOTO Veselica uz Dan Varaždinskog placa: sviralo se, plesalo, a kuhala se i kotlovina Foto: Krešimir Đurić

FOTO Veselica uz Dan Varaždinskog placa: sviralo se, plesalo, a kuhala se i kotlovina

VV | 16.9.2023. u 14:00h | Objavljeno u Društvo

Veselo je danas bilo na varaždinskom placu, koji slavi svoj dan. Tim povodom pripremljeni su brojni zabavni, ali i ukusni programi, a središnji događaj svakako je bilo natjecanje u kuhanju kotlovine, u kojem je sudjelovalo 22 ekipa. Natjecatelje je obišao i varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

- Prije 473 godine je osnovan varaždinski plac, koji je preteča Gradske tržnice Varaždin. U sklopu ove manifestacije kuha se i humanitarna kotlovina, koju građani mogu kupiti po simboličnim cijenama od tri eura, a sav prihod namijenjen je Zakladi solidarnosti Grada Varaždina, koja pomaže potrebitima i osigurava stipendije. Dakle, ovdje smo danas spojili zabavne i humanitarne sadržaje, a najviše me veseli što ovdje danas ima jako puno građana koji uživaju u ovoj doista prekrasnoj atmosferi - rekao je Bosilj.

Direktor Gradske tržnice Varaždin Predrag Ciglar podsjetio je kako se Dan Varaždinskog placa slavi kao spomen na dan kada je kralj Ferdinand uručio gradu Varaždinu povelju kojom mu dozvoljava organiziranje tjednih sajmova, preteča današnje tržnice.

- Današnja tržnica uređena je po mjeri građana. Ovdje imamo jako puno OPG-ova I domaćih proizvođača i to je ono što čini razliku između shopping centara, trgovačkih lanaca i našeg placa. Time, što dajemo naglasak domaćim proizvođačima, se ponosimo i nadamo se da će nas i dalje pratiti te će ih u budućnosti biti još i više - rekao je Ciglar.

Za zabavu su bili zaslužni Dečki z bregov i tamburaški sastav Špancir, a najmlađi posjetitelji varaždinskog placa imali su priliku za besplatno oslikavanje lica. Zabave danas nije nedostajalo, a dio prijepodnevne atmosfere donosi naš fotoreporter Krešimir Đurić.