FOTO Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj obišao RezervArt Fest Foto: Krešimir Đurić

FOTO Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj obišao RezervArt Fest

Varaždinske vijesti | 5.9.2021. u 19:59h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U Varaždinu se od 1. do 14. rujna održava prvi RezervArt Fest – umjetnički festival u organizaciji Hrvatske udruge za promociju i razvoj intelektualnog i umjetničkog stvaralaštva – RezervArt.

U dva tjedna festivala posjetitelji u nekadašnjem prostoru Aquatehnike, a koji je danas dom umjetnika i kreativaca, mogu uživati u raznolikom sadržaju.

Festival je danas obišao i varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

- Dojmovi su odlični. Ovdje se nalazi umjetnička kolonija, koja živi tijekom cijele godine, ali prvih 14 dana u rujnu organizirali su festival na koji bi bilo šteta da Varaždinici ne dođu jer puno toga mogu naučiti. Nisu bazirani samo na slikarstvoi, kiparstvo... multimedijalna je umjetnost i vrijedno ju je vidjeti. Slijedeći će tjedan program biti organiziran za naše najmlađe koji će moći uživati i mislim da bi bi bilo dobro da ih roditelji dovedu i da vide što sve mogu napraviti u umjetnosti - rekao je gradonačelnik Bosilj, koji je obećao pomoć Grada ovom, kako je naglasio, hvale vrijednom projektu.

- Naš cilj je napraviti najveći umjetnički festival u Hrvatskoj, koji će privlačiti ne samo publiku i umjetnike, nego i art menadžere, kolekcionare i galeriste iz Hrvatske i iz inozemstva – rekla je predsjednica Udruge i direktorica Festivala Paula Banić istaknuvši pritom kako su za prvi Festival pripremili osam radionica i sedam predavanja.

Iako su sve radionice zanimljive, direktorica Festivala je istaknula kako će puna dva tjedna pod njenim vodstvom, u suradnji s kiparom Nikolom Vudragom, svima zainteresiranima na raspolaganju biti radionica „Kako izraditi kip ili bistu”.

- U toj ćemo radionici ugostiti šest domaćih akademskih kipara koji će izrađivati kipove, no moći će se uključiti i posjetitelji Festivala te pokušati napraviti svoj kip ili bistu – najavila je voditeljica radionice dodavši kako se svi zainteresirani prijaviti mogu na FB stranici festivala ili prilikom posjeta RezervArt Festu.

Atraktivne radionice

Vrijedi istaknuti kako su sve radionice besplatne, osim radionice „Kintsugi” koju vode Lea Maravić i Ljiljana Fučkar Grahovac, a u kojoj će polaznici moći naučiti tradicionalnu japansku tehniku popravljanja razbijene keramike sa zlatom.

Posebna radionica prvog izdanja ovog jedinstvenog festivala bit će „Taktilno modeliranje”, pod vodstvom Sanje Fališevac, hrvatske gluhoslijepe umjetnice koja će i sudionicima i posjetiteljima pokazati kako fizički hendikep nije prepreka u stvaranju umjetnosti. Bit će to prilika za posjetitelje Festivala da se okušaju u modeliranju s povezom na očima.

Prvi RezervArt Fest u programu ima i sedam predavanja, među kojima organizatori ističu predavanje Željka Tkaleca o tome kako nastaju gitare, od drveta do instrumenta, pa zanimljiv filozofski pristup kako poimamo lijepo kroz predavanje „Doživljaj lijepog” prof. Erne Banić – Pajnić i predavanje koje će održati profesor Vladimir Gudac, u kojem će približiti kako percipiramo svijet, a kako stvaramo.

- Obdje se nalazi umjetnilka kolobija koji ali prvih 14 dana u rujnu organizirali su festival na koji bi bilo šteta da Varaždinici ne dođu jer mogu puno toga naučiti. Multimedijalna je umjetnost i vrijedno je vidjeti. Slijedeći će tjedan program biti organiziran za najmlađe - rekao je gradonačelnik Bosilj.