FOTO: Varaždinske Toplice dio izložbe "Vode Hrvatskog zagorja" u Krapini Foto: Grad Varaždinske Toplice

FOTO: Varaždinske Toplice dio izložbe "Vode Hrvatskog zagorja" u Krapini

Varaždinske vijesti | 10.9.2020. u 13:41h | Objavljeno u Društvo

U Muzeju Krapinskih neandertalaca u sklopu Tjedna kajkavske kulture otvorena je izložba Vode Hrvatskog zagorja kojom se želi ukazati na bogatstvo i raznolikost voda te njihovu upotrebu, s fokusom na tri lokaliteta: Varaždinske, Stubičke i Krapinske Toplice.

Iz Zavičajnog muzeja Varaždinskih Toplica za izložbu su ustupljeni brojni eksponati iz arheološke, balneološke i povijesne zbirke.

- Drago mi je što smo postali dio tradicionalne manifestacije, velikog festivala Tjedna kajkavske kulture. Ovo je početak jedne lijepe suradnje. Ništa ne znači eksponate držati negdje sakrivene u prašini, već ih treba izlagati i o njima se treba pričati. Ova izložba tematski se veže na naš skup "Aquae Iasae – Termalna voda jučer, danas, sutra", koji, nažalost, ove godine nismo imali u sklopu manifestacije "Aquafest" – rekla je gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.

vode_hrvatskog_zagorja_izlozba_01.JPG

- Mi smo jedno malo područje s bogatom prošlošću, trebamo se ujediniti i zajedno prezentirati sve naše ljepote – dodala je.

Ravnateljica Zavičajnog muzeja Spomenka Vlahović kazala je kako je za izložbu ustupljena vrlo vrijedna arheološka građa iz muzejske arheološke zbirke.

- Posebno su kolege zamolile da se po prvi puta posuđuju neki predmeti poput geoloških originalnih uzoraka bušotina B1 i B2, odnosno originalnih uzoraka geološkog bušenja našeg izvorišta ljekovite termalne vode koji se i danas nalazi u gradskom parku. Po prvi puta smo s kolegom Vasiljevićem odabrali i restauriranu građu iz povijesne i balneološke zbirke, lječilišne zbirke Varaždinskih Toplica koja preko karata, mapa i nacrta prikazuje kupališne objekte koji su i danas zaštitni brend lječilišta i našeg grada – rekla je ravnateljica te dodala kako su predstavljene i dvije zgrade, Konstantinova kupelj i lječilište te Pučka kupelj.

vode_hrvatskog_zagorja_izlozba_09.JPG

- Posudili smo i repliku našeg antičkog kipa božice Minerve Medice jer je ona jedna od glavnih zaštitnih znakova antičkih toplica. Varaždinske Toplice pokrivene su i s arheološkog konteksta, ispričano je puno podataka i činjenica o ostavštini antičke baštine koju imamo zahvaljujući arhitekturi lokaliteta Aqua Iasae, a uz nas, taj dio arheološke priče pokrili su i vrlo vrijedni izloženi predmeti iz Arheološkog muzeja u Zagrebu. Neki od najnovijih nalaza prikazani su restaurirani ovdje danas – istaknula je Vlahović.

Kustos geolog Eduard Vasiljević, autor izložbe, kazao je kako većina ljudi uzima zdravo za gotovo činjenicu da Hrvatsko zagorje obiluje vodom.

- Na geografski gledano malom području pronađene su različite vrste vode, a njihova heterogenost proizlazi iz različitih strukturnih geoloških formi, gdje su složeni tektonski pokreti doveli do promjena i deformiranja stijena u litosferi. Kao posljedicu imamo prirodne izvore termalne, mineralne, pitke i slane vode – rekao je Vasiljević naglasivši kako izložbom dominira prikaz termalnih voda, a izdvojena su tri lokaliteta: Varaždinske, Krapinske i Stubičke Toplice kao mjesta sa višestoljetnom tradicijom.

- Nedvojbeno, interes za termalne vode na području Hrvatskog zagorja traje duži period. Najstarija potvrda kontinuirane upotrebe termalne vode i ujedno najznačajniji lokalitet je arheološki kompleks u Varaždinskim Toplicama. Ostaci rimskih građevina i epigrafski spomenici iz toga vremena ukazuju na važnost termalne vode u životu svakog Rimljana – kazao je autor izložbe.

Zamjenik gradonačelnika Krapine Branko Varjačić izrazio je zadovoljstvo što se ova izložba odvija u sklopu tradicionalnog festivala koji se održava već 55. godina. Dodao je kako je Zagorje poznato po termalnim vodama, a tu tradiciju treba njegovati jer je riječ o prepoznatom brendu i van granica Hrvatske.

Izložba je za razgled otvorena do 9. prosinca.

vode_hrvatskog_zagorja_izlozba_02.JPG

vode_hrvatskog_zagorja_izlozba_03.JPG

vode_hrvatskog_zagorja_izlozba_04.JPG

vode_hrvatskog_zagorja_izlozba_05.JPG

vode_hrvatskog_zagorja_izlozba_06.JPG

vode_hrvatskog_zagorja_izlozba_07.JPG

vode_hrvatskog_zagorja_izlozba_08.JPG

vode_hrvatskog_zagorja_izlozba_10.JPG

vode_hrvatskog_zagorja_izlozba_11.JPG