FOTO: Varaždinska VI. osnovna škola prva dobila AVD uređaj koji spašava živote Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Varaždinska VI. osnovna škola prva dobila AVD uređaj koji spašava živote

| 11.4.2018. u 14:34h | Objavljeno u Društvo

Varaždinska VI. osnovna škola danas je dobila vrijedan AVD (automatski vanjski defibrilator) uređaj. Naime, krajem ožujka. kroz suradnju VI. OŠ i Udruge "Veliko srce malom srcu", u varaždinskom je kazalištu održan humanitarni koncert kojim su prikupljena sredstva za kupnju AVD-a.

Ovu hvalevrijednu inicijativu su pokrenule učiteljice Branka Kiđemet, Marina Ivanović i Ivana Canjuga, s obzirom da VI. OŠ pohađa učenik iza kojeg su brojne operacije srca, Fran Zagrajski.

sesta_osnovna_skola_varazdin_-_avd_uredjaj_01.JPG

- VI. OŠ je prva škola na području grada Varaždina koja ima AVD uređaj. Taj uređaj je važan, jer ga je, pored ručne reanimacije, jako dobro imati u slučaju zastoja srca. Naime, ručna reanimacija, koja uključuje cikluse masaže srca od 30 potisaka i umjetno disanje, brzo umori onoga koji je pruža. Korištenjem AVD uređaja povećava se mogućnost oživljavanja unesrećene osobe - istaknula je Ivana Zagrajski, Franova majka i predstavnica Udruge "Veliko srce malom srcu".

Napomenula je da AVD uređaj ne bi smio biti "dodatna" oprema, već bi ga trebala imati svaka škola.

sesta_osnovna_skola_varazdin_-_avd_uredjaj_03.JPG

- AVD je potreban i na svim javnim skupovima, trgovima, sportskim dvoranama, tržnicama... Često se u medijima čuje da mladi sportaši u razvoju, koji imaju neku stečenu srčanu grešku za koju se još ne zna, iznenada dožive zastoj srca i tad se često postavlja pitanje jesmo li mogli učiniti nešto više. Stoga, bolje je spriječiti nego liječiti - kazala je I. Zagrajski.

Sretan i ponosan zbog uspjeha humanitarne akcije i velikog odaziva građana na koncert bio je i ravnatelj VI. OŠ Mario Stančić.

sesta_osnovna_skola_varazdin_-_avd_uredjaj_04.JPG

- Ovaj uređaj dobili smo jer smo uspjeli okupiti sve roditelje i ostale ljude dobre volje i velikog srca koji su se odazvali na veliki humanitarni koncert. Naše učiteljice odlučile su pomoći našem Franu jer su iz prve ruke mogle vidjeti kako to izgleda kad njemu nije dobro. To nas je sve zajedno preplašilo i potaknulo nas da malo više razmislimo o tome kako bismo Franu mogli konkretno pomoći - rekao je ravnatelj.

Dodao je da su, u suradnji s Crvenim križem grada Varaždina, tijekom zimskih praznika svi učitelji VI. OŠ prošli edukaciju koja je bila posvećena upravo bolestima srca i načinima pomoći unesrećenima, a sve je rezultiralo organiziranjem humanitarne akcije, uz podršku Grada Varaždina i svih izvođača koji su se odazvali - Jan Kerekeš, Mejaši, jamIT i Ana Rucner, te učenika VI. OŠ.

- Budući da je odaziv bio toliko velik - naime, doslovno se tražila karta više, telefoni su neprekidno zvonili, no sva mjesta su bila unaprijed rasprodana - naše su učiteljice iskazale namjeru da se organizira još jedan takav humanitarni koncert, ali za godinu dana te bi to moglo postati jedna lijepa tradicija - zaključio je Stančić.

Sredstvima prikupljenima prodajom karata za humanitarni koncert škola je tako nabavila vrijedan uređaj koji je vrlo važan u brzoj reakciji kod zastoja srca. Jednostavan je za korištenje, te korisniku daje glasovna i tekstualna uputstva tijekom čitavog procesa.

sesta_osnovna_skola_varazdin_-_avd_uredjaj_05.JPG

Osobito sretni nabavkom AVD uređaja bili su učenik Fran Zagrajski i njegove učiteljice Branka Kiđemet, Marina Ivanović i Ivana Canjuga.

- Jako sam ponosan što je moja škola kao prva u Varaždinu dobila ovaj uređaj. Koncert je bio jako dobar i svi su bili zadovoljni jer smo skupili puno novaca  - zadovoljno nam je rekao Fran, dok su njegove učiteljice naglasile da su izuzetno sretno i ponosne, posebice zbog Frana radi kojeg su i pokrenule humanitarnu akciju.

sesta_osnovna_skola_varazdin_-_avd_uredjaj_06.JPG

- Kad te srce vodi, ništa nije teško, i svatko tko ima volju može nešto ovakvo organizirati. Važna nam je sigurnost djece, a i mi se osjećamo sigurnije i spremnije pomoći nekome. Ovo je korisno za širu društvenu zajednicu. Osim edukacije tijekom zimskih praznika, još 10-15 učitelja će proći posebnu edukaciju o radu s ovim uređajem - istaknule su učiteljice te zahvalile svim izvođačima, roditeljima, djeci i svima koji su omogućili da škola dobije ovakav uređaj.

sesta_osnovna_skola_varazdin_-_avd_uredjaj_02.JPG

sesta_osnovna_skola_varazdin_-_avd_uredjaj_07.JPG

sesta_osnovna_skola_varazdin_-_avd_uredjaj_08.JPG