FOTO Uzicu varaždinskog topa povukla Zdenka Weber, i to baš na rođendan! Foto: Krešimir Đurić

FOTO Uzicu varaždinskog topa povukla Zdenka Weber, i to baš na rođendan!

VV | 10.6.2023. u 17:00h | Objavljeno u Društvo

Varaždinska građanska garda nastavlja s programima subotom, pa je tako uz smjenu straže za varaždinski top danas točno u podne stala jedna i neponovljiva - Zdenka Weber!

Zdenka Weber rođena je Varaždinka, a široj javnosti poznata je kao vrstna muzikologinja, glazbena kritičarka, pedagog, predavačica i diplomat. Studirala je na Filozofskom fakultetu njemački jezik i književnost te engleski jezik i književnost, a na Muzičkoj akademiji je diplomirala muzikologiju. Kao stipendistica austrijske Vlade završila je poslijediplomski studij na bečkom sveučilištu, nakon čega je otišla studirati na francusku Sorbonnu kao stipendistica francuske Vlade, gdje je magistrirala, a kasnije i doktorirala. U Njemačkoj je dobila Deutscher Akademischer Austauschdienst (DAAD) za postdoktorski studij na dvama berlinskim sveučilištima, a radila je i u Deutsche Oper Berlin. Weber je radila i u hrvatskoj diplomaciji kao savjetnica za kulturu pri Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Hrvatske te u hrvatskom veleposlanstvu u Berlinu kao prva tajnica za kulturu, znanost i obrazovanje. Predavala je na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji i osječkom Pedagoškom fakultetu, ali i u Berlinu na Visokoj glazbenoj školi Hanns Eisler, ali i u Institutu za muzikološka istraživanja Preussischer Kulturbesitz. Autorica je mnoštva znanstvenih, stručnih i publicističkih članaka, uređivala je muzikološke zbornike te sudjelovala na znanstvenim skupovima u svijetu, a za svoj rad dobila je brojne nagrade.

- Zdenka je osoba koju, kad upoznate, trebate i morate voljeti i cijeniti. Srdačna, topla, sveprisutna, uvijek spremna na razgovor. Uvijek je s ponosom isticala da je Varaždinka, a svojim prisustvom na kulturnim događajima uvijek daje poseban "ton" događaju. Ovaj, subotnji “ton”, čuo se daleko i gromko, a posebno se veselimo što je i varaždinski top danas čestitao rođendan našoj jedinstvenoj Zdenki. Dobro nam došla! - poručuju varaždinski Purgari.

Galerija slika