FOTO Uzicu Varaždinskog topa povukao Vladimir Ciglar

Varaždinske vijesti | 18.9.2021. u 18:02h | Objavljeno u Društvo

Danas je uzicu Varaždinskog topa povukao Vladimir Ciglar. Bila je to posljednja od zacrtanih straža ispred gradske vijećnice i izvođenja glasnog pucnja.

- Vladek je rođen 1957. godine u Ladanju Gornjem, a kao pripadnik slavne 104. brigade, upravo na današnji dan, u borbama za Varaždin, prije 30 godina izbacio je iz stoja neprijateljski MIG. Pogodio ga je protuzračnom raketom tipa Strijela-2, na svojem prvom “vatrenom krštenju”. Neprijateljski borbeni avioni, dva MIG-a, naišli su iz smjera Ivanščice i raketirali su Varaždinski aerodrom u brzom preletu. Jedan od njih vratio se nakon preleta da vidi učinke vatrenog djelovanja i upravo njega je Vladek dočekao: pogodio ga je u zadnji kraj tako da su motor i sustav za kočenje pronašli kod sela Salinovec. Taj avion “izbačen je iz stroja” i nikad više nije bojevo djelovao po teritoriju Republike Hrvatske -kažu iz Varaždinske građanske garde.

- Upravo je to razlog što će, kao uvod u proslavu dana oslobođenja grada Varaždina i u ime svih znanih i neznanih branitelja, naših sugrađana, Vladek stati iza Varaždinskog topa. Ovime se Varaždinska građanska garda aktivno uključuje u proslavu 30-te obljetnice oslobođenja grada Varaždina. Kao Varaždinci - sa velikim “V” - posebno smo ponosni na jednu od najznačajnijih pobjeda u Domovinskom ratu, pobjede u kojoj se predao cijeli korpus tzv. JNA i pobjede kojom je vatrena moć mlade Hrvatske vojske povečana sedam puta - zaključuju.