FOTO Uspješnim završetkom edukacija obilježili Tjedan cjeloživotnog učenja Foto: Krešimir Đurić

FOTO Uspješnim završetkom edukacija obilježili Tjedan cjeloživotnog učenja

| 4.10.2016. u 14:34h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Podjelom potvrda ravnateljima i voditeljima centara izvrsnosti koji su sudjelovali u edukacijama "E-učenje" i "Obrazovanje za poduzetništvo", koje je provodio varaždinski Fakultet organizacije i informatike, danas je u Županijskoj palači svečano obilježen Tjedan cjeloživotnog učenja.

Dožupan Alen Kišić potvrde je podijelio i voditeljima učeničkih zadruga i vježbeničkih tvrtki koji su polazili edukaciju "Obrazovanje za poduzetništvo", također u organizaciji FOI-ja, kao i polaznicima programa "Kompetencije koje čine razliku" koje je provodio Centar izvrsnosti za komunikaciju u OŠ Petrijanec, te programa "Ostavi trag - vještine prezentiranja" u OŠ "Vladimir Nazor" Sveti Ilija i OŠ Cestica.

- Mi već nekoliko godina zaredom obilježavamo Tjedan cjeloživotnog učenja koji je još 1999. godine pokrenuo UNESCO s ciljem promicanja kulture učenja, osobne motivacije i važnosti cjeloživotnog učenja. Upravo to potičemo kroz ravnatelje te voditelje centara izvrsnosti, učeničkih zadruga i vježbeničkih tvrtki koji su zapravo naša "produžena ruka" u školama i razredima. Posebno nam je bitno da smo se u jednom takvom projektu uspjeli spojiti s vertikalom obrazovanja u našoj županiji, budući da sve naše edukacije za ravnatelje i voditelje provodi FOI sa svojim vrhunskim profesorima. Rezultati su već tu, ove godine imamo 54 učenika koji su među prva tri na državnim natjecanjima u osnovnim školama, te 20 učenika koji su među prva tri na državnim natjecanjima srednjih škola, a sve je to plod jednog sustava i ulaganja. Cjeloživotno obrazovanje naših ravnatelja je najbolji dokaz da se to isplati, jer kao što je rekao da Vinci: Učenje nikad ne može iscrpiti razum - napomenuo je dožupan Kišić.

Ujedno je najavio kako 22. listopada s radom počinje ovogodišnje izdanje centara izvrsnosti, model koji su od Varaždinske županije preuzele i druge županije u Hrvatskoj. Dodao je kako obrazovanje odraslih, u općenitom smislu, u pravilu potiču pučka otvorena učilišta, iako Županija u jednom dijelu u tome sudjeluje preko srednjih škola koje su za takve programe dobro pripremljene.

- Nama u Županiji je bitno da obrazujemo ljude kao što su ovi koji danas primaju diplome, ljude koji su "opinion makeri" i koji će dalje u školama promovirati učenje, a to su prije svega ravnatelji, voditelji učeničkih zadruga i vježbeničkih tvrtki. Mi smo, kao županija, fokusirani na obrazovanje upravo onih ljudi koji rade u školama - istaknuo je Kišić.

Dekan FOI-ja prof.dr.sc. Neven Vrček naglasio je kako je ovaj projekt nastavak kontinuirane suradnje s Varaždinskom županijom.

- FOI puno svojih resursa i znanja ulaže u to da bismo zaista podigli standard edukacije u našoj županiji. Sretna je koincidencija da je FOI lider na području e-učenja, vodimo i projekt e-škola, surađujemo i s varaždinskom Gimnazijom i Gospodarskom školom, tako da na tom području imamo cijeli jedan niz edukacija. Nažalost, ne možemo reći da imamo tako plodnu suradnju s Gradom varaždinom kao sa Županijom, ali nadamo se da će cijela naša lokalna zajednica iskoristiti potencijale fakulteta - rekao je Vrček.

O programima cjeloživotnog obrazovanja koje provode srednje škole u Varaždinskoj županiji i koji se izvode kao prekvalifikacije, osposobljavanja i usavršavanja, govorio je pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek, kojeg je dožupan ovom prilikom naveo kao jedan od primjera cjeloživotnog učenja, budući da je Huđek nedavno stekao doktorat znanosti.