FOTO: Uspješan nastup naših izviđača na Smotri Saveza izviđača Hrvatske

Varaždinske vijesti | 25.8.2017. u 17:56h | Objavljeno u Društvo

Na ovogodišnjoj 10. smotri Saveza izviđača Hrvatske, koja je trajala od 24. srpnja do 2. kolovoza u Kamanju na rijeci Kupi, sudjelovali su varaždinski i čakovečki izviđači iz Odreda izviđača “Sirius” te lepoglavski izviđači iz Odred izviđača “Lepoglava”.

Ukupno je sudjelovalo 50 izviđača iz navedene dvije udruge te deseci gostiju koji su ih vikendima posjećivali. Izviđači Siriusa i Lepoglave bili su smješteni u zajedničkom logorskom krugu sa koprivničkim izviđačima iz Odreda izviđača „Kamengrad“ i „Bijeli Javor“.

Smotra je veliko logorovanje koje se održava periodički svakih 5-10 godina, a na kojem je ove godine sudjelovalo oko 1200 izviđača iz Hrvatske zajedno sa gostima iz Francuske, Belgije, Izraela, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Slovenije.

Kroz raznovrstan program Smotre izviđači su sudjelovali u plovidbi čamcem, planinarenju, noćenju na otvorenom, Scoutballu, orijentacijskom labirintu, topo radionicama, noćnom orijentacijskom natjecanju, izradi patenata od drvene građe i drugim programima posebno pripremljenim za najmlađe i one nešto starije. Izviđači su također razgledavali druge logorske krugove te njihove objekte od kojih su neki bili jako maštoviti kao npr. jarbol i vatrište u obliku broda i sl.

Osim mnogobrojnih aktivnosti iz programa Smotre i vlastitog programa, izviđači su imali mogućnost sudjelovati na Državnoj izviđačkoj olimpijadi (DIO) za starije izviđače te Izviđačkom olimpijskom višeboju (IOV) za mlađe izviđače.

Sama Smotra završila je svečanim zatvaranje na kojem je veliko hvala upućeno svim volonterima, donatorima i općinama domaćinima na nesebičnom radu i trudu koji je uložen u organizaciju ovako velike aktivnosti za djecu i mlade. Među volonterima koji su radili na programu Smotre nalazili su se i volonteri iz Siriusa i Lepoglave.

Zadnji dan prije samog odlaska kućama izviđači su morali srušiti šatore, blagavaonice, montažne kuhinje, jarbole i ostale objekte koji su život u prirodi činili ugodnijima. Na kraju su svim sudionicima podijeljene prigodne diplome za ostvarene programske rezultate na Smotri.

Odlazak varaždinskih i čakovečkih izviđača, putem projekata i donacija, potpomogli su Grad Varaždin, Grad Čakovec, Međimurska županija, Crveni križ grada Čakovca te mnogi privatni donatori kojima se ovim putem izviđači srdačno zahvaljuju.

Početkom mjeseca rujna započet će nova školska godina, a time i mogućnost upisa u jednu od izviđačkih udruga koje djeluju na području naših gradova i županija. Više o izviđačima može se doznati na stranicama krovnog Saveza izviđača Hrvatske www.scouts.hr ili na web i FB stranicama lokalnih izviđačkih udruga.

Označeno u
Galerija slika