FOTO Unatoč lošem vremenu, biciklirali od Vinice do Varaždin Brega

M.P./Varaždinske vijesti | 16.9.2017. u 15:20h | Objavljeno u Društvo

Unatoč lošem vremenu, tridesetak je biciklista iz Vinice jutros krenulo na 37,9 kilometara dugačku rutu ovogodišnje, treće po redu, biciklijade Vinica – Varaždin Breg.

Biciklijadu koja povezuje mjesta u Varaždinu i okolici koja su imala značajniju ulogu u Domovinskom ratu, organizirala je Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata povodom obilježavanja 26. godišnjice oslobođenja Grada Varaždina i Varaždinske županije.

Naime, u isto vrijeme, ali prije 26 godina vodile su se borbe za grad Varaždin. Varaždinski dani rata trajali su od 13. do 22. rujna 1991. godine. U tih tjedan dana hrvatski branitelji slomili su i razoružali 32. varaždinski korpus JNA (jedan od najjačih korpusa JNA). Tom akcijom zarobljene su velike količine naoružanja i vojne tehnike čime je kasnije naoružana Hrvatska vojska.

Za start biciklijade izabrana je Vinica gdje je ustrojena 5. bojna 1. A brigade ZNG – Tigrovi, a biciklisti su potom krenuli put Zelendvora, Sračinca, vojarne u Optujskoj ulici u Varaždinu, Trnovca Bartolovečkog te Gornjeg Kneginca, odnosno do ŠRC-a Moždernjak.