FOTO U Županijskoj palači potpisani ugovori za dodjelu potpora iz sredstava Zaklade za prevenciju kriminaliteta “Sveti Mihael” Foto: Krešimir Đurić

FOTO U Županijskoj palači potpisani ugovori za dodjelu potpora iz sredstava Zaklade za prevenciju kriminaliteta “Sveti Mihael”

Varaždinske vijesti | 7.6.2023. u 13:36h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U Županijskoj palači u Varaždinu danas je  održano svečano potpisivanje ugovora o dodjeli financijske potpore na području prevencije kriminaliteta iz sredstava Zaklade za prevenciju kriminaliteta „Sveti Mihael“ Varaždinske županije.

Naime, početkom ožujka ove godine objavljen je Javni poziv za dodjelu novčanih sredstava za: preventivne aktivnosti, kampanje, programe ili projekte koje se kontinuirano provode određeno vrijeme i prepoznati su kao učinkoviti u prevenciji kriminaliteta, odnosno za nove preventivne aktivnosti, kampanje, programe ili projekte, u raspoloživom iznosu sredstava od ukupno 13 000 eura.

Početkom svibnja Upravni je odbor Zaklade za prevenciju kriminaliteta „Sveti Mihael“ Varaždinske županije jednoglasno je donio prijedlog odluke da se temeljem javnog poziva za financiranje projekata prevencije kriminaliteta na području Varaždinske županije i prijava koje su pristigle u roku, odobre potpore iz sredstava Zaklade

Ugovore su potpisali upraviteljica Zaklade za prevenciju kriminaliteta “Sveti Mihael” Jelena Blaži i predstavnici ustanova te društava kojima su odobrene potpore iz sredstava zaklade. Svečanom je potpisivanju prisustvovala predsjednica Upravnog odbora Zaklade “Sveti Mihael” Sandra Županić, zamjenik predsjednice Upravnog odbora Dalibor Božić kao i  ostali članovi Upravnog odbora.

Sredstva su tako dobili Udruga savjetovališta „Uz tebe sam“ za projekt „U tuđim cipelicama“, Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Ivanca za projekt „Odgoj za humanost od malih nogu kroz igru“, zatim Biciklistički akademski sportski klub Vinica projekt za projekt „Želim voziti bicikl“, „Varaždinske vijesti“ d.d. Varaždina su prijavile projekt „Prevencija kriminaliteta mladih“, „Tin-Marketing“ d.o.o. Varaždin je dobio sredstva za projekt „Četiri ubojice u prometu“, Društvo za športsku rekreaciju Salinovec za projekt „Med skrajski bregi“, Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina za projekt „Nastavimo se educirati o opasnostima ovisnosti za OSI i njihove obitelji“ te Udruga za odrasle osobe s autizmom „Plavo srce“, za projekt „Radna terapija - najučinkovitiji lijek protiv općeg kriminaliteta“.

 „Ove godine Zaklada za prevenciju kriminaliteta Sveti Mihael obilježava desetljeće svog rada, a iznos potpora za projekte koje je Upravni odbor na čelu s predsjednicom Sandrom Županić prepoznao kao vrijedne i učinkovite u prevenciji kriminaliteta veći je nego prošlih godina.  Svima koji su prijavili projekte i dobili financijsku potporu želimo da ih provedu kao što su planirali, a zahvaljujemo Varaždinskoj županiji, gradovima i općinama što pomažu rad Zaklade za prevenciju kriminaliteta Sveti Mihael. Mi u ovoj obljetničkoj godini planiramo nove aktivnosti usmjerene na dobrobit žitelja Varaždinske županije“- rekla je upraviteljica Zaklade za prevenciju kriminaliteta “Sveti Mihael” Jelena Blaži.

Sandra Županić, predsjednica Upravnog odbora zaklade "Sveti Mihael" je naglasila kako su prijavljeni projekti raznovrsni , od prevencije općeg kriminaliteta do sigurnosti cestovnog prometa.

-Uistinu mogu reći da smo jako zadovoljni s našim prijaviteljima i onima koji će provesti ove projekte. Pokazali su svoju pravu kreativnost. Osam je projekata dobilo potporu, dva projekta nisu dobila potporu Upravnog odbora. U ovoj slavljeničkoj godini već smo odradili nekoliko akcija, biti će toga još, a zapravo sve na dobrobit svih žitelja Varaždinske županije. Ima nekih koji su se javili po prvi puta, a ima nekih koji su se javljali prošle godine pa se nisu javili ove godine. Možda su uzeli taj mali predah za nove kreativne ideje. Oni koji nastavljaju s ovim potporama su dokaz da uistinu dobro rade i da razvijaju svoje daljnje projekte. Imamo projekte u koje su uključene osobe s invaliditetom, u koje su uključeni mladi i Crveni križ. Jedno šarenilo raznih ideja i raznih projekata.  Projektima se želi raditi na dobrobiti za zajednicu, prevenciju kriminaliteta i veću sigurnost života u zajednici. Zaklada se financira iz sredstava koji stižu iz Varaždinske županije kao i jedinica lokalne uprave gradova i općina te im svima zahvaljujemo što podržavaju rad zaklade -rekla je Županić.

Zadovoljan dobivenim sredstvima je i Smiljan Jović, predsjednik Udruge za odrasle osobe s autizmom „Plavo srce“.

-Od 2016. godine provodimo projekte koji su vezani uz zakladu Sveti Mihael, prevencije kriminaliteta. Ponosimo se rezultatima i želio bih zahvaliti u ime svih nas koji smo predali molbe. Mislim da su svi presretni s potporom koja nam strašno puno znači.  Javili smo se na projekt radna terapija. Mi kroz cijeli projekt ulažemo kroz radnu terapiju gdje imamo puno iskustva. Radimo to zaista uspješno i na taj način kontinuirano održavamo rad Udruge. Novac koji dobijemo potrošimo na kupnju repromaterijala, a s njime odrađujemo radionice, jačanje radnih vještina i cjeloživotnog učenja. Aktivnosti se svode na izradu suvenir sapuna što je isto inovativno jer to nitko ne radi. Radimo sapune s logom naručitelja. Isto tako započeli smo sa STEM radionicama. U udruzi su isključivo odrasle osobe, raspon godina je od 20 do 42-ije godine. Svakodnevno nam dolazi 7-8 korisnika. Zahvaljujući sapunima i poklon paketima, stvorili smo kontakt s turističkim destinacijama gdje naši, potpuno besplatno idu na ljetovanje- zaključio je Jović.

Galerija slika