FOTO U Varaždinu održana Konferencija o debljini na kojoj su sudjelovali brojni stručnjaci,među njima i Sanja Musić Milanović

Varaždinske vijesti | 15.3.2024. u 12:56h | Objavljeno u Društvo

U organizaciji Varaždinske županije i Opće bolnice Varaždin, u palači Herzer u petak je održan 3. Županijski dan osviještenosti o debljini te je ispred palače održana javno-zdravstvena akcija mjerenja krvnog tlaka, visine i težine.

Tim povodom u palači je održana i 8. Konferencija o debljini u organizaciji Udruge za prevenciju prekomjerne težine, Opće bolnice Varaždin i Sveučilišta Sjever, u suorganizaciji sa Hrvatskim društvom za debljinu i Hrvatskim društvom za barijatrijsku kirurgiju, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, Varaždinske županije, Grada Varaždina, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Koalicije udruga u zdravstvu.

Na konferenciji su sudjelovali brojni stručnjaci iz domene prevencije i liječenja debljine, a tim je povodom ravnatelj Opće bolnice Varaždin, Damir Poljak, istaknuo kako je ovo po prvi puta da se konferencija o debljini održava izvan Zagreba.

- Opća bolnica isto može biti izuzetno ponosna na našeg docenta Pajtaka koji je jedan od organizatora i razvija barijatrijsku medicinu te Opću bolnicu Varaždin stavlja na sam vrh barijatrijske kirurgije u Republici Hrvatskoj. Veselimo se ovakvim preventivnim akcijama i nadam se daljnjoj i uspješnoj suradnji sa svim udrugama i svim čimbenicima u Republici Hrvatskoj za prevenciju pretilosti - poručio je ravnatelj Poljak.

Predsjednica Udruge za prevenciju prekomjerne težine i organizatorica Konferencija, Sonja Njunjić istaknula je kako je konferencija po prvi puta održana u Varaždinu, u suradnji sa Općom bolnicom Varaždin, dodavši kako joj je veliki kompliment što su pristali na to.

- To je znak da se spuštamo u bazu, među narod, ljude koji zaista moraju istinski razumjeti što je problem debljine da bi je počeli rješavati svi zajedno. Jedna osoba ništa neće napraviti bez svih zajedno u društvu - rekla je Njunjić te istaknula kako pacijent mora biti otvoren prema bolesti.

- To je bolest. Debljina nije pitanje ni ljepote, ni uspjeha ili neuspjeha, jedino je pitanje zdravlja - poručila je Njunjić.

Abdominalni kurirg, docent Alen Pajtak iz Opće bolnice Varaždin, ujedno predsjednik organizacijskog Odbora konferencije, istaknuo je kako su sa radom Tima za liječenje pretilosti, barijatrijsku i metaboličku kirurgiju u Općoj bolnici Varaždin započeli 2019. godine

- Od tada, broj naših pacijenata sve više raste, a nažalost nije ni čudno da broj raste jer imamo ogroman broj pacijenata s tim problemom - rekao je Pajtak te istaknuo kako su se stvari počele mijenjati te da sve više ljudi traži pomoć u obliku kirurškog liječenja.

- Svi naši pacijenti koji su se odlučili za kirurško liječenje kažu da su već probali brojne metode da bi riješili taj problem - i lijekove i promjenu prehrambenih navika. Uglavnom uspiju skinuti određeni dio kilaže, ali ga vrlo često i vraćaju i nakon nekoliko pokušaja se odluče na kiruršku metodu. Prošle godine smo imali 30 i nešto pacijenata, sada imamo jednu listu i očekujemo još veći broj pacijenata - rekao je docent Pajtak.

Predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije Spomenka Kiđemet Piskač pozdravila je okupljene uime župana Anđelka Stričaka, zahvalivši organizatorima skupa koji su se, naglasila je, potrudili da 8. Konferenciju o debljini dovedu u Varaždin.

- Ovo je treći put da se u Varaždinskoj županiji obilježava Dan svjesnosti o debljini koja je doista javnozdravstveni problem. Podaci su zabrinjavajući, stoga ćemo i dalje kao Županija i kao Savjet za zdravlje itekako djelovati na svim akcijama na kojima možemo te organizirati i sponzorirati sve drugo da bi se ta javna pošast smanjila na najmanju moguću mjeru – rekla je Kiđemet Piskač.

Istaknula je da će, prema predviđanju Svjetske zdravstvene organizacije za 2025. godinu na globalnoj razini, biti pretilo 18 posto muškaraca i 21 posto žena.

- To su zaista velike brojke, a pretilost sama po sebi nije problem samo zbog kvalitete života koju negativno ostvaruju pojedinci koji se bore s pretilošću. Ona je povezana i s drugim stanjima, odnosno povećava se incidencija dijabetesa, hipertenzije, kardiovaskularnih bolesti. Sve to dovodi do kasnijih komplikacija tih bolesti, odnosno srčane aritmije, iznenadne smrti i moždanog udara kao najgorih komplikacija pretilosti – rekla je Kiđemet Piskač te dodala kako podaci iz 2016. pokazuju da u svijetu ima 39 milijuna pretile djece.

Konferenciji je nazočila i pročelnica Odjela za sestrinstvo Sveučilišta Sjever, Marijana Neuberg, koja je rekla kako im je izuzetna čast da je Sveučilište jedan od organizatora.

- Sveučilište Sjever je jedno od prvih sveučilišta koje je uvelo izborni kolegij barijatrijske kirurgije među svoje studente sestrinstva i fizioterapije. Ujedno kao znanstvena institucija provodimo brojna istraživanja u suradnji s Općom bolnicom Varaždin – rekla je Neuberg.

Da je debljina danas ozbiljan problem istaknuo je gastroenterolog Davor Štimac, predsjednik Hrvatskog društva za debljinu, naglasivši kako je Hrvatska u samom vrhu Europe jer imamo preko 65 posto osoba sa prekomjernom tjelesnom težinom.

- Spriječiti ili zaustaviti ovaj porast debljine treba biti prioritet svake zdravstvene politike. Imamo dva ključna parametra koja su odgovorna za povećanje pretilosti u Hrvatskoj, a to su promjena u prehrambenim navikama jer djeca ostaju sama kod kuće i uzimaju ono što im je ponuđeno, i kretanje jer igra danas više nije na otvorenom već pred ekranima - poručio je Štimac.

Konferenciji je prisustvovala i Sanja Musić Milanović kao epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koja je govorila o roditeljskoj pretilosti kod njihove djece.

- U ovom trenutku u Hrvatskoj 36,1 posto djece u dobi od osam do devet godina ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu. To kao problem prepoznaje tek svaki treći roditelj, odnosno 12,4 posto roditelja. Najveći problem koji smo uočili od 2015. godine je da je za devet postotnih poena porastao problem prekomjerne tjelesne mase i debljine u djevojčica u jadranskoj regiji. Varaždinska županija u tome je bitno bolja od panonske i jadranske regije. O problemu debljine trebamo progovoriti, prepoznati ga kao zdravstveni rizik i ne smijemo ga stigmatizirati - poručila je Musić Milanović.