FOTO U varaždinskom vrtiću Aleja svečano otvoren najljepši varaždinski - šekret! Foto: Krešimir Đurić/Martina Konjević Možanić

FOTO U varaždinskom vrtiću Aleja svečano otvoren najljepši varaždinski - šekret!

IHR/Varaždinske vijesti | 6.5.2023. u 16:34h | Objavljeno u Društvo

U dvorištu Dječjeg vrtića Varaždin - Aleja u petak, 5. svibnja svečano je otvoren najljepši varaždinski šekret! Na otvorenju, koje je okupilo brojne polaznike vrtića, njihove roditelje i odgojitelje, bilo je iznimno veselo: najljepši šekret, koji je bio zaključan do samog otvorenja, u pogon je pušten simboličnim rezanjem crvene vrpce uz smijeh, veselje i veliki pljesak svih okupljenih.

Do šekreta za - 0 kuna!

Iza ovog projekta koji je povezao mališane, roditelje, odgojitelje, spremačice, domara i lokalnu zajednicu, a realiziran je za točno - 0 kuna, stoji Andreja Sedlar, odgojiteljica, voditeljica vrtića u Aleji i promotorica Erasmus projekata i eTwinning ambasadorica.

DSC_6770.jpg

- Prije nekoliko godina, kada sam premještena u vrtić u Aleju, u dvorištu sam vidjela zatvorenu kućicu. Zanimalo me što je to, pa sam od kolega doznala kako je to nekada bio funkcionalni vanjski wc za djecu koja se svakodnevno igraju na dvorištu. Umjesto da odlaze u sanitarne čvorove unutar vrtića, djeca su ovdje mogla obaviti nuždu, oprati ruke ili popiti vodu. Bilo je to prije 25 godina, no ta me informacija toliko zaintrigirala da sam pomislila kako je možda dobra ideja urediti kućicu i vratit ju u prvobitno stanje - ispričala nam je voditeljica vrtića u Aleji.

Iako su joj svi govorili kako je to nemoguće, teta Andreja nije odustajala.

viber_slika_2023-05-05_17-19-09-298.jpg

- Baš svi su mi govorili kako je to komplicirano, puno košta, kako su majstori već pokušavali, ali nije išlo, čak su mi govorili da će se spremačice žaliti jer će uređenjem ovog wc-a imati više posla. Po prirodi sam uporna i ne odustajem pa sam razmišljala kako bi se to ipak dalo urediti. S obzirom na to da sam aktivna u Erasmus projektima te ih pišem zadnjih 10 godina, a naš najnoviji Erasmus projekt kojim se bavimo ove godine pod nazivom “Mislimo zeleno, činimo zeleno”, bavi se između ostalog i recikliranjem, došla sam na ideju da wc obnovimo u suradnji s lokalnom zajednicom i da bude recikliran. Važna nam je suradnja s lokalnom zajednicom, pa sam nazvala ravnateljice Graditeljske, rudarske i kemijske te Strojarske i prometne škole Varaždin, u kojima se školuju budući zidari i keramičari. I one su bezrezervno ponudile svoju podršku i pomoć - doznali smo od Sedlar koja kaže kako je upravo to najbolji “štos”.

OVA.jpg

- U našem društvu, nažalost, većina obično reagira “ah, to se ne može napraviti, to je nemoguće”. Upravo suprotno, sve je moguće. Pitanje je samo kako nešto učiniti i uz čiju pomoć, a ovaj šekret je dokaz za to - kaže odgojiteljica Sedlar.

Za najljepši šekret iskorišteno je sve što je bilo iskoristivo i upotrebljivo iz vrtića: stari umivaonik i wc školjka koje su ostale nakon nedavne obnove sanitarnih čvorova u Aleji, staklene cigle, stara kanta za smeće i paleta za cvijeće, dok su dio pločica prikupili iz donacija, a dio su napravili mališani tog vrtića, s roditeljima na keramičkoj radionici.

viber_slika_2023-05-05_17-19-09-998.jpg

- Putem Facebooka sam pozvala prijatelje da nam doniraju pločice, pa tako na zidu sada imamo pločicu iz jedne kuće, pet pločica iz druge kuće, a pločice na podu donirala je moja pedikerka! Na jednom od natječaja uspjela sam za naš vrtić dobit peć za keramiku pa smo u vrtiću organizirali radionicu na kojoj su roditelji s djecom radili keramičke pločice, koje su sad bordure na zidu šekreta. Šesnaestogodišnjaci, budući majstori iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske te Strojarske i prometne škole Varaždin, su najprije spojili sve vodovodne instalacije, zazidali pregradu od staklenih cigli, a keramičari su lijepili pločice. Njima je to bio dio prakse, učenje zanata i sve su to odradili “for free”, za sok i sendvič! Jednom učeniku sam rekla: “Vidiš, danas prvi put postavljaš pločice, a jednog dana, kada budeš otac i ako tvoje dijete bude polazilo ovaj vrtić, sigurno ćeš mu s ponosom pokazati ovaj šekret i reći, vidiš, to je tvoj tata radio kad je išao u školu!” - ispričala nam je Sedlar.

viber_slika_2023-05-05_17-19-17-561.jpg

QR code na vratima

Zidove šekreta krase fotografije koje pokazuju sve faze njegovog nastanka i osoba koje su sudjelovale. od mladih majstora zidara i keramičara, Ade koja je bojala slova “Šekret” koja su postavljena na ulaznim vratima, Luke koji je radio ribice do domara i spremačice Štefice.

Sa stropa vise baloni i ribice, a na prozorima se nalazi cvijeće izrađeno od recikliranog novinskog papira koje su djeca izrađivala u vrtiću. Novi šekret na zidu ima pločice svih vrsta i boja, a među njima su i pločice s imenima djece iz svake skupine iz vrtića Aleja: Zvjezdice, Lavići, Loptice, Ribice, Sunačca i Leptirići.

U vrtiću su izradili i slikovnicu o tome kako je nastao šekret, a da stvar bude još bolja, sve su povezali s modernim tehnologijama.

ZAŠTO JE ŠEKRET - ŠEKRET? - Kada smo radili ovaj projekt stalno smo govorili “delamo šekret”, a onda, kako se projekt približavao kraju shvatili smo da ga moramo nekako i nazvati. Dok smo razmišljali o tome koje ime dati projektu, moja kolegica Ela, koja je članica malog, ali snažnog Erasmus tima u našem vrtiću, u jednom je trenutku rekla: “A da ga jednostavno nazovemo šekret?” I tako je nastalo ime projekta. Inače, šekret je lokalizam specifičan za naše područje koji je svima poznat i to je zapravo dio naše kulturne baštine koju moramo i želimo njegovati - ispričala je Andreja Sedlar. Na ulaznim vratima šekreta piše kako secretus na latinskom znači, tajni, skriveni, a navedeni su i primjeri korištenja te riječi u rečenicama. “Moram na šekret.”, “Jesi li vidio šekret?”

DSC_6743.jpg

- Na ulaznim vratima našeg najljepšeg šekreta nalazi se QR code, putem kojeg možete online prolistati našu slikovnicu. Jako sam ponosna i sretna zbog ovog projekta, toliko da često ujutro prije ulaska u vrtić otvorim vrata šekreta. To me odmah ispuni dobrom, pozitivnom energijom - priznala nam je voditeljica vrtića u Aleji u čijoj glavi se već roje brojne nove ideje za koje ne sumnjamo da će ih, koliko god se činile nemoguće, svojom upornošću uspješno realizirati.

- Neobičan životni put odgojiteljice iz varaždinskog vrtića: s 35 upisala faks, a danas druge uči o Erasmusu