FOTO: U Srednjoj školi Ivanec otvorena "učionica budućnosti" Foto: Varaždinska županija; Grad Ivanec

FOTO: U Srednjoj školi Ivanec otvorena "učionica budućnosti"

Varaždinske vijesti | 13.3.2018. u 16:01h | Objavljeno u Društvo

U Srednjoj školi Ivanec danas je otvorena "učionica budućnosti", jedna od samo 12 takvih učionica u cijeloj Europi, koja će potpuno novim konceptom interaktivne nastave ivanečkim srednjoškolcima pružiti stjecanje vještina za 21. stoljeće.

Učionica je opremljena vrhunskom informatičko-komunikacijskom tehnologijom – s 25 laptopa koji rade na bežičnom principu, s bežičnim 3D printerom, skenerom i kopirnim aparatom, velikim interaktivnim zaslonima, virtualnim naočalama, setovima za robotiku, kamerom i fotoaparatom. Prema konceptu razrađenom u Bruxellesu, učionica je podijeljena u šest zona učenja namijenjenim razvijanju različitih načina učenja uz naglasak na interakciji, razvoju, kreiranju, istraživanju, prezentaciji i suradnji.

130318_srednja_skola_ivanec_-_ucionica_buducnosti_-_Varazdinska_zupanija_8.JPG

- Opremljena je i specijalnim interaktivnim stolicama koje omogućuju različite aktivnosti u isto vrijeme i modularnim namještajem koji podržava brzo formiranje grupa i timskog rada. Novim metodama učenja uz integraciju najsuvremenije komunikacijske i informatičke tehnologije, kojima je stvoreno suvremeno motivirajuće okruženje za učenje, dosadašnja pedagoška uloga nastavnika se mijenja na način da on postaje tek organizator nastave – naglasila je ravnateljica Srednje škole Ivanec mr. sc. Lidija Kozina predstavljajući učionicu budućnosti.

srednja_skola_ivanec_-_ucionica_buducnosti_-_13-03-18_Grad_Ivanec_4.jpg

Ukupna vrijednost investicije je 970.000 kuna, od čega je 640.000 kuna uloženo u radove, a 330.000 kuna u opremu. Početna sredstva od 144.000 kuna osiguralo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU na čiji se natječaj Srednja škola javila preko svoga osnivača, Varaždinske županije. Nadalje, 110.000 kuna izdvojila je sama Srednja škola Ivanec, a većinu sredstava od gotovo 720.000 kuna osigurala je Županija.

Na svečanosti otvaranja skupu se obratio i varaždinski župan Radimir Čačić te istaknuo da je riječ o učionici kakva ne postoji u Hrvatskoj te da predstavlja novi standard i najvišu razinu koju Hrvatska trenutačno posjeduje.

U svom govoru ni ovoga puta nije zaboravio resornu ministricu Blaženku Divjak. Poručujući joj da je "ovdje riječ o vrhunskoj informatičkoj opremi, a ne o nekim 'igračnicama' o kojima govori ministrica koja se posve izgubila", još jednom je uputio kritiku državnoj vlasti.

130318_srednja_skola_ivanec_-_ucionica_buducnosti_-_Varazdinska_zupanija_5.JPG

- I ovaj projekt proveli smo sami, kao i obično. Tih 144.000 kuna koje je dalo Ministarstvo su zapravo europski novci. Žao mi je da je tako. Nažalost, Ministarstvo obrazovanja ne radi ništa, rezultati su tragični. Ovo je apsolutno u Hrvatskoj jedinstveno. Za nas je to ogromna investicija. Želimo pokazati kako će izgledati buduće škole u našoj županiji. Ovdje se radi o mobilnosti, interakciji, sasvim novom konceptu komunikacije učenika između sebe i učenika s profesorima. Ako me je išta fasciniralo, onda je to mogućnost da do podatka, do neke spoznaje, dođem korištenjem ovih novih tehnologija. Nitko ne može osporiti, niti će ikada, značaj i ulogu učitelja i profesora. Oni moraju naučiti djecu da misle i da nalaze ono što im je potrebno u bazama podataka - rekao je Čačić.

Ponovno se osvrnuo i na pitanje duga države prema Varaždinskoj županiji, vezano uz JPP projekte.

- Bilo bi lijepo da resorno ministarstvo naš novac vrati. To više nije samo odgovornost HNS-a, već i HDZ-a koji takvo ponašanje prihvaća. Stoga javno pitam što će po tom pitanju učiniti HDZ-ovi zastupnici iz Varaždinske županije? – bacio je Čačić rukavicu u lice zastupnicima HDZ-a te ponovno konstatirao "da sve ima svoje granice".

U nastavku skupa je županijski pročelnik za školstvo dr.sc. Miroslav Huđek održao prezentaciju tematski vezanu uz tehničke standarde informatičkih učionica u školama Varaždinske županije. Osvrnuo se na sve dosad postignuto u opremanju škola računalnom opremom, o županijskim standardima te pravcima budućeg razvoja koji će biti usmjeren prema STEM području i zelenim informatičkim učionicama.

srednja_skola_ivanec_-_ucionica_buducnosti_-_13-03-18_Grad_Ivanec_3.jpg

"Učionicu budućnosti" su, simboličnim postavljanjem ploče s njenim nazivom na ulazna vrata, otvorili zamjenik župana Tomislav Paljak i ravnateljica škole Lidija Kozina. Skupu su nazočili i zamjenik gradonačelnika Ivanca Branko Putarek, predsjednik Županijske obrtničke komore Mario Milak, posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, pročelnik za školstvo Splitsko-dalmatinske županije Tomislav Đonlić i drugi, kao i ravnatelji škola te nastavnici informatike/računalstva iz osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije, koji su nakon svečanosti u njoj održali svoj stručni skup.

srednja_skola_ivanec_-_ucionica_buducnosti_-_13-03-18_Grad_Ivanec_5.jpg

srednja_skola_ivanec_-_ucionica_buducnosti_-_13-03-18_Grad_Ivanec_1.jpg

srednja_skola_ivanec_-_ucionica_buducnosti_-_13-03-18_Grad_Ivanec_2.jpg

srednja_skola_ivanec_-_ucionica_buducnosti_-_13-03-18_Grad_Ivanec_6.jpg

130318_srednja_skola_ivanec_-_ucionica_buducnosti_-_Varazdinska_zupanija_1.JPG

130318_srednja_skola_ivanec_-_ucionica_buducnosti_-_Varazdinska_zupanija_2.JPG

130318_srednja_skola_ivanec_-_ucionica_buducnosti_-_Varazdinska_zupanija_3.JPG

130318_srednja_skola_ivanec_-_ucionica_buducnosti_-_Varazdinska_zupanija_4.JPG

130318_srednja_skola_ivanec_-_ucionica_buducnosti_-_Varazdinska_zupanija_6.JPG

130318_srednja_skola_ivanec_-_ucionica_buducnosti_-_Varazdinska_zupanija_7.JPG