FOTO U Graberju obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

VV | 1.12.2023. u 14:20h | Objavljeno u Društvo

U Graberju je danas održan program povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, koji se obilježava 3. prosinca. UN-ova Komisija za ljudska prava 1992. godine donijela je rezoluciju kojom je pozvala zemlje članice da ističu obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 3. prosinca, s ciljem postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava i sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu.

U prigodnom programu sudjelovali su korisnici Centra za pružanje usluga u zajednici Varaždin te članovi Udruge gluhih i nagluhih Grada Varaždina, Udruge gluhoslijepih osoba Varaždinske županije, Društva multiple skleroze Varaždinske županije te Udruge "Uz tebe sam".

Na početku programa, praćeni znakovnim jezikom, izveli su pjesmu "Prati me, pokaži dodirom i zapjevaj pokretom". Sve je okupljene na početku programa pozdravio i gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj.

Potom su održane radionice u kojima su sudjelovali predškolarci Dječjeg vrtića Varaždin, a kroz koje su se djeca mogla upoznati sa životom osoba s invaliditetom. Na parkiralištu ispred Graberja djeca su mogla vidjeti kako izgledaju automobili prilagođeni za osobe s invaliditetom i sa specijaliziranim kombi vozilom. Zatim su se u prostorijama koje koriste udruge osoba s invaliditetom u Graberju upoznali s različitim pomagalima za djecu s teškoćama u razvoju i odrasle osobe s invaliditetom. U prostoru Centra za pružanje usluga u zajednici Varaždin djeca su se upoznala i s Brailleovim pismom te znakovnim jezikom.