FOTO: U Areni svečano otvoren međunarodni sajam Priroda, lov, ribolov, turizam Foto: Krešimir Đurić

FOTO: U Areni svečano otvoren međunarodni sajam Priroda, lov, ribolov, turizam

| 12.10.2018. u 14:35h | Objavljeno u Društvo

Međunarodni sajam "Priroda, lov, ribolov, turizam", 23. po redu, danas je svečano otvoren u varaždinskoj Areni. Najveća hrvatska manifestacija iz oblasti lova i ribolova, vezana na boravak u prirodi i turizam, okupila je stotinjak izlagača iz šest zemalja - Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Njemačke, Češke i Slovačke.

sajam_priroda_lov_ribolov_turizam_varazdin_09.JPG

- Puno je truda uloženo u to da bi ovaj sajam, osim što je najstarija, postao i najveća manifestacija vezana uz lov i ribolov u Hrvatskoj. Sajam okuplja lovce, ribolovce, proizvođače i trgovce koji prezentiraju svoj rad, proizvode i usluge te razmjenjuju iskustva, no posljednjih godina naglasak se stavlja i na edukaciju te razvoj svijesti o važnosti prirode i njene zaštite. Želja nam je razvijati Sajam dodatno i u tom smjeru, a prepoznavanju Sajma kao vrijednog edukativnog sadržaja svjedoči i organizirani dolazak škola i vrtića u sve većem broju, što nas izrazito veseli - istaknula je, u ime organizatora, Maja Šimenc iz tvrtke DMK Vall042.

sajam_priroda_lov_ribolov_turizam_varazdin_20.JPG

U ime suorganizatora prisutne su pozdravili tajnik Sportsko ribolovnog saveza Varaždinske županije Marijan Kolednjak i predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Đuro Dečak. Kolednjak je istaknuo da su sajmovi mjesto sklapanja novih poznanstava, prijateljstva i poslovnih partnerstva te poželio svima ugodan boravak u Varaždinu. Đuro Dečak naglasio je da će HLS poduzeti sve da se ovaj Sajam omasovi, jer to je jedini jesenski sajam koji okuplja najveći broj izlagača.

Pokrovitelji sajma su Grad Varaždin i Varaždinska županija pa su se prisutnima obratili i župan Radimir Čačić te varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

- Varaždinska županija ima fantastičan potencijal u lovstvu, a pritom su dvije ključne točke zasigurno Zelendvor, i Trakošćansko jezero, a tu je i stari tok rijeke Drave te niz drugih područja. Povijest lovstva je ovdje vrlo bogata i jedna smo od europskih destinacija, osobito za sitnu divljač. Nažalost, posljednjih 20-ak godina stagniramo i pred nama je ozbiljan zadatak da podržimo privatnu inicijativu - naglasio je Čačić.

- Varaždin je oduvijek poznat kao "sejmeni" grad, a sajmenu ponudu uvelike obogaćuje i ovaj sajam. Važno je istaknuti da ovo nije samo sajam koji nudi izlagačima priliku da pokažu što nude, nego sajam koji je uspio u ovih 20-ak godina učiniti ono što bi sajmovi i inače trebali – educirati i upoznavati djecu i sve druge građane sa svime što priroda nudi, stoga me posebno veseli što smo već na otvorenju imali pet autobusa školske i vrtićke djece. Najmanje što Grad i Županija mogu napraviti jest da podržavamo ovakve sajmove, tim više što, kao što zaključujemo iz naziva sajma u kojem se, osim lova i ribolova, ističu priroda i turizam, pokazujemo da i kontinentalna Hrvatska ima svojih turističkih aduta vezano uz prirodu, a ne samo Jadran na koji se hrvatski turizam primarno orijentira - rekao je Čehok koji je ujedno svečano otvorio sajam, uz nastup Varaždinskih rogista.

sajam_priroda_lov_ribolov_turizam_varazdin_25.JPG

Posjetitelji su ovom prilikom mogli kušati i lovački gulaš koji su pripremili članovi Lovačkog saveza Varaždinske županije, a nakon toga razgledati bogatu izlagačku ponudu i edukativne izložbe. Pažnju je plijenila izložba zmija zagrebačkog Zoološkog vrta te orlovi, jastrebovi i sove Hrvatskog sokolarskog kluba.

sajam_priroda_lov_ribolov_turizam_varazdin_34.JPG

Raznovrsnu ponudu Međunarodnog sajma Priroda, lov, ribolov, turizam posjetitelji mogu razgledati u petak i subotu od 9 do 19 sati, a u nedjelju do 17 sati. Ulaznice stoje 25 kuna, dok za učenike, studente i umirovljenike stoje 15 kuna, za djecu do sedam godina ulaz je besplatan, a cijena obiteljske ulaznice je 60 kuna.