FOTO Topnica Purgara postala i glazbena diva i pedagoginja Blanka Tkalčić Foto: Krešimir Đurić

FOTO Topnica Purgara postala i glazbena diva i pedagoginja Blanka Tkalčić

Varaždinske vijesti | 3.6.2023. u 15:41h | Objavljeno u Društvo

I ove prve lipanjske subote nastavljena je tradicija svečane smjene straže Varaždinske građanske garde i glasnog pucnja na Starom gradu.

Danas je, točno u podne, uzicu Varaždinskog topa povukla glazbena diva i pedagoginja Blanka Tkalčić.

varazdinska_gradjanska_garda_top_blanka_tkalcic_03062023_1.JPG

- Blanka Tkalčić rođena je, ne tako davno, u Čakovcu. Pohađala je Srednju glazbenu školu u Varaždinu, a solo pjevanje je učila u klasi prof. Darije Hreljanović. Studij nastavlja u Austriji na Akademiji za glazbu i glumu u Grazu u klasi prof.dr. Ulfa Bästleina. Kontinuirano se usavršava i sudjeluje na nacionalnim i međunarodnim seminarima u Grožnjanu, Njemačkoj, Austriji i Liechtensteinu, kod eminentnih pedagoga (Silvia Bazzoni – Bartoli), te na ljetnim seminarima barokne glazbe i plesa Aestas musica u Varaždinu. Diplomirala je 2001. godine u klasi prof.dr. Ulfa Bästleina s najvišom ocjenom. U lipnju 2004. godine magistrirala je na istoj akademiji na smjeru popijevka i oratorij u klasama prof. Gerharda Zellera i prof. Karlheinza Donauera. Godine 2007. završila je specijalizaciju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Lidije Horvat – Dunjko - napomenuli su Purgari u obrazloženju ovotjednog odabira "topnika".

varazdinska_gradjanska_garda_top_blanka_tkalcic_03062023_2.JPG

- Sudjeluje na brojnim koncertima i recitalima u Hrvatskoj i inozemstvu (Austrija, Njemačka, Slovenija, Makedonija, Mađarska, Estonija, Italija, Češka, Srbija, Ruska federacija, Liechtenstein, itd.). Nastupala je s mnogim eminentnim orkestrima od Varaždinskog komornog orkestra, Dubrovačkog simfonijskog orkestara i Zagrebačke filharmonije, do Brandemburške filharmonije, Wiener Johann Strauss Capelle i Pariškog komornog orkestra. Bilježi brojne televizijske i radio nastupe kao i gostovanja na raznim festivalima. Sudjelovala i u brojnim oratorijskim projektima: F. Schubert „ Misa u G-duru“, J. S. Bach „Misa u h-molu“, „Muka po Mateju, „Muka po Ivanu“, W. A. Mozart „Krunidbena misa“, „Misa u C-molu“… - dodali su.

varazdinska_gradjanska_garda_top_blanka_tkalcic_03062023_3.JPG

- S Pariškim komornim orkestrom 2004. i 2008. godine izvodi Mozartov „Requiem“ u Parizu. Od 2005. godine u osječkom je Hrvatskom narodnom kazalištu ostvarila uloge u opereti S. Albinija „Madame Troubadour“ u ulozi Georgette, zatim u operi „ Martha“ Friedricha von Flottow-a u ulozi Nancy te u opereti „Vesela udovica„ F. Lehara u ulozi Valensienne. U Moskvi je 2007. godine sudjelovala na „Danima hrvatske kulture“. Od 2007. godine kontinuirano surađuje s „Operom BB“ pod dirigentskom palicom maestra Vladimira Kranjčevića, gdje ostvaruje uloge u operama: G. Rossini „Il Signor Bruschino“ u ulozi Marianne, G. Menotti „Meduim“ uloga Madam Gobineau, J.F.A. Ibert „ Angélique,“ G.B.Pergolesi „Služavka gospodarica“ uloga Serpine, G. Donizetti „Il campanello“, uloga Serafine, G. Rossini „La cambialle di mattromonio“ uloga Clarinne, E. Kalman „Grofica Marica“ uloga Lise, F.Lehar „Vesela udovica“, uloga Valensienne, R.Strauss - opereta „Šišmiš”, uloga Orlofskog - naveli su Purgari.

varazdinska_gradjanska_garda_top_blanka_tkalcic_03062023_4.JPG

- U suradnji s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom 2008. godine sudjeluje u praizvedbi opere“ Sirena“ Pere Šiše. Godine 2008. i 2009. u Hrvatskom narodnom kazalištu Varaždin nastupila je u „ Božićnoj priči“ Rudolfa Matza. Iste godine izvodi Mozartov „Requiem“ na gostovanjima u Liechtensteinu i Švicarskoj. Od 2008. godine članica je Europeisches Musik Zentrum Wien. Također se bavi i vokalnom pedagogijom u Glazbenoj školi Varaždin - napomenuli su.

varazdinska_gradjanska_garda_top_blanka_tkalcic_03062023_5.JPG

- Osim što je izuzetna umjetnica, mezzosopranistica i pedagog, Blanka je topla, divna osoba, a tek njen smijeh!!! E, to zvoni “ko orasi na limenom krovu”! Blanka će uvijek naći i vremena i razumijevanja - bez obzira na temu. Zna ona otvoriti i najčvršću čahuru, doista uživati u životu i - hrani. Tko bi rekao?!? Vitka stasa i divnog glasa, a tako voli klopati. I voli auto utrke - ma, ona sve voli! Njeni učenici pohađaju najpriznatije glazbene akademije, osvajaju nagrade i priznanja. Zbog svega toga pripremili smo posebnu sobu u našoj kući slavnih. Ta soba nema zvučnu izolaciju - neka se dobar glas daleko čuje!!! - poručuli su Purgari.

varazdinska_gradjanska_garda_top_blanka_tkalcic_03062023_6.JPG

varazdinska_gradjanska_garda_top_blanka_tkalcic_03062023_7.JPG

varazdinska_gradjanska_garda_top_blanka_tkalcic_03062023_8.JPG

varazdinska_gradjanska_garda_top_blanka_tkalcic_03062023_9.JPG