FOTO Tisuće vjernika stiglo na središnji događaj ludbreške Svete nedjelje Foto: Martin Novosel

FOTO Tisuće vjernika stiglo na središnji događaj ludbreške Svete nedjelje

vv | 3.9.2023. u 13:40h | Objavljeno u Društvo

Više desetaka tisuća hodočasnika slilo se se u Ludbreg na proslavu Svete nedjelje u čast Predragocjenoj Krvi Kristovoj, u nedjelju 3. rujna, a središnje euharistijsko slavlje predvodio je mons. Ivica Petanjak, krčki biskup u zajedništvu s biskupima i svećenicima.

Tradicionalna je to proslava u jedinom euharistijskom svetištu u Hrvatskoj, svake godine prve nedjelje u rujnu, kojoj prethodi bogati desetodnevni duhovni program „Dani ludbreške Svete nedjelje“. Misnom slavlju prethodila je procesija s relikvijom Predragocjene Krvi Kristove od župne crkve Presvetoga Trojstva u Ludbregu do zavjetne kapele odnosno svetišta na otvorenom.

Na misi su se okupili i predstavnici političkog života, državnih i mjesnih vlasti, a pozdravnu riječ uputio je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Željko Reiner.

-Želim da u dubokoj i iskrenoj vjeri, da u zajedništvu imamo snage za prevladavanje svih izazova i objektivnih teškoća s kojima se suočavamo, naših strahova i razlika. Čuvao nas sve dragi Bog i čuvao nam jedinu i vječnu Hrvatsku – rekao je Reiner.

Biskup Petanjak istaknuo je da se uvijek sve može zloupotrijebiti, pa čak i ono što nama osobno Gospodin učini kao osobiti dar milosti, možemo okrenuti sebi na propast.

-Nije mali broj onih koji su zbog svoga razvratnog načina života dotaknuli dno dna, a onda ih je Božja milost pohodila i tako snažno prožela da su se obratili i promijenili svoj život, ali ostatak svog života provedu u nekom takozvanom svjedočenju, idu od jednog mjesta do drugoga, od jedne crkve do druge, od jedne do druge zajednice i hvale se svojim grijesima jer su shvatili da se danas sve može unovčiti i od svega se može dobro živjeti, čak i od grijeha. Postoje samo dva pitanja: jesu li se stvarno obratili i hoće li im njihovo obraćenje biti na spasenje ili na propast – istaknuo je mons. Petanjek.

Naglasio je da je euharistija gozba ljubavi, pobjeda života nad smrću i nad grijehom te da stoga mora biti lijepa, svečana, raspjevana, dotjerana, ali da ne smijemo zaboraviti da je euharistija i žrtva.

- Nama je lijepo zato što je jedan za nas na križu visio. I ta ljepota i to spasenje koje nam je darovano njega je koštalo života. Nikad nisam imao ovakvu masu svijeta, ja sam na otocima, pa ste čuli i za ono famozno Zrče. Ja kažem – Crkva nije Zrće, nije disco, nije zabavište. U crkvu se ne ide da se uživa, u crkvu se ide da se nauči živjeti, da se nauči svoj križ života nositi. Euharistija je žrtva i ta žrtva je ostavila tragove na tijelu Isusa Krista i kao uskrsnuli on zauvijek nosi ožiljke razapinjanja - kazao je biskup.

Uoči misnog slavlja varaždinski župan Anđelko Stričak podsjetio je kako je Ludbreg najposjećenije hodočasničko mjesto na sjeveru Hrvatske.

- Početkom rujna odnosno prvu nedjelju u rujnu održava se sveta misa, a ujedno je to povod i da se održi niz gospodarskih i kulturnih manifestacija. To je trenutak kada se posvećujemo svojim bližnjima i dušama - rekao je Stričak. Ludbreški gradonačelnik, Dubravko Bilić kazao je kako je danas najveći dan u gradu Ludbregu – Ludbreška Sveta nedjelja, tradicionalan događaj koji okuplja stotine tisuća vjernika.

- Jučer smo dočekali veliki broj vjernika iz cijele Hrvatske, a danas očekujemo još i veći broj. Nadamo se da će svi u Ludbregu, kao jedinom prošteništu priznatom papinom bulom doživjeti sve ono što su zamislili od Ludbrega kao dugovnog središta. Za Ludbreg je ovo važan dan, ne samo zbog Svete nedjelje, tog duhovnog dijela, nego i zbog gospodarskog dijela i velikog broja posjeta i nadamo se da će se ova tradicija nastaviti - rekao je Bilić te dodao kako je ovo specifičan događaj, hodočašće, koncipiran kao jednodnevni dolazak.

- Ono što je nama interesantno je vrijednost ludbreškog prošteništa, odnosno najveća dragocjenost koja se čuva, a to je krv Isusa Krista, koja je potvrđena papinim dokumentom da je doista autentična i koja se čuva ovdje u Ludbregu. Nama je cilj da u suradnji s našom biskupijom i župom razvijemo oblik cjelogodišnjeg hodočasničkog turizma. Na tome radimo i mnogi su dosad prepoznali Ludbreg kao hodočasničko odredište - rekao je Bilić.

Uz tisuće vjernika, na svetoj su nedjeljnoj misi bili i europarlamentarka Sunčana Glavak, saborski zastupnik i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, zastupnice Andreja Marić i Karolina Vidović Krišto, međimurski župan Matija Posavec, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec te načelnici Verica Vitković, Branimir Nađ, Darko Marković i Željko Posavec. Uz njih, u Ludbregu su bili i članovi Županijske skupštine Varaždinske županije s područja Grada Ludbrega i članovi Gradskoga vijeća.

Euharistijsko čudo koje se za vrijeme srednjega vijeka dogodilo u Ludbregu proslavilo je naš grad po cijeloj Europi.

Iako nema nikakvih pisanih dokumenata, predaja govori da se samo godinu dana nakon posvete župne crkve u kapelici dvorca Batthyany 1411. zbio nesvakidašnji događaj. Za vrijeme bogoslužja, svećeniku koji je sumnjajući u istinitost riječi Pretvorbe “Ovo je tijelo moje” i “Ovo je moja krv….” u kaležu je nakon lomljenja hostije na tri dijela potekla prava krv. Zaprepašten i silno preplašen, svećenik je brzo završio svetu misu.

Tekućinu iz kaleža pospremio je u staklenu posudicu, skrio, i o događaju šutio do kraja života. Tek na samrti javno je priznao što se dogodilo i ampulu s tekućinom predao na čuvanje svojoj subraći svećenicima u župnoj crkvi Presvetog Trojstva.

Glas o tome događaju brzo se pronio cijelim krajem. Narod je u sve većem broju počeo dolaziti u Ludbreg. Svi su željeli vidjeti taj opipljivi i svima vidljivi znak Božje prisutnosti u maloj staklenoj posudici. Predaja govori da su se od toga vremena u Ludbregu počela događati čudesna ozdravljenja na zagovor Presvetoj krvi.