FOTO Tekstilno-tehnološki fakultet, GTF i FOI udružili snage - zajedno obilježavaju Svjetski dan zaštite okoliša

| 14.6.2021. u 14:01h | Objavljeno u Društvo

Geotehnički fakultet (GTF), Tekstilno-tehnološki fakultet i Fakultet organizacije i informatike (FOI), fakulteti Sveučilišta u Zagrebu koji svoja sjedišta ili studijske programe imaju u Varaždinu, danas zajednički obilježavaju Svjetski dan zaštite okoliša, koji se u svijetu obilježava 5. lipnja još od 1974. godine.

Ovaj događaj održava se danas sve do 18 sati u Šetalištu Ivana Pavla II u Varaždinu, a ovim će povodom studenti i njihovi nastavnici sa sva tri fakulteta predstaviti svoja istraživanja, odnosno ulogu pojedinca u zaštiti okoliša.

- Ideja je da se Svjetski dan zaštite okoliša približi mladima te na taj način djeluje na očuvanju i zaštiti prirode koja nas okružuje – istaknuli su dekani varaždinskih fakulteta, Nina Begičević Ređep, dekanica FOI-ja, Anica Mursa Šajatović, dekanica Tekstilno-tehnološkog fakulteta i Hrvoje Meaški, dkena GTF-a.

Današnji je događaj namijenjen svim uzrastima, naročito djeci i mladima kako bi se kroz edukativne sadržaje, interaktivne kvizove i eksperimente upoznali sa zaštitom okoliša. Kroz eksperimente, makete i promotivne materijale predstavit će se tehnologije pročišćavanja zraka i voda, zaštite tla, ponovne uporabe različitih vrsta otpada te primjena informacijskih tehnologija u zaštiti okoliša. Održat će se i interaktivne eko pitalice u kojima je moguće osvojiti i nagrade, a moći ćete se odmoriti na dekicama posebno izrađenima za ovu priliku.

Osim toga, ovo je ujedno i prilika maturantima da pobliže upoznaju navedene fakultete i odluče nastaviti obrazovanje u Varaždinu.

Na današnjem otvorenu bio je i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras koji je također naglasio važnost predstavljanja istraživanja i uloge u zaštiti okoliša studenata i njihovih nastavnika sa sva tri fakulteta.

- Varažin je po svemu, uz Zagreb najsveučilišniji hrvatski grad, gdje od malena postoji skrb o zaštiti prirode i razvitku ekološke svijest i među najmlađima. Zato Varaždin u usporedbi sa Zagrebom i drugim velikim gradovima izgleda uredno i čisto te može poslužiti kao primjer drugima – rekao je Boras na današnjem službenom otvorenju ovog događanja na kojem su bili i zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec i zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković.

Što se sve događa u šetalištu Ivana Pavla II pogledajte u fotogaleriji Krešimira Đurića.