FOTO Tartuf hrvatskog sjevera: varaždinski i međimurski šumovlasnici učili od istarskih Foto: Ilustracija

FOTO Tartuf hrvatskog sjevera: varaždinski i međimurski šumovlasnici učili od istarskih

VV | 7.12.2019. u 14:00h | Objavljeno u Društvo

U sklopu projekata Istraživanja podzemnih gljiva (tartufa) koje na području Varaždinske i Međimurske županije provodi Hrvatski šumarski institut u suradnji sa Savezom udruga privatnih šumovlasnika Varaždinske županije i Udrugom privatnih šumoposjednika Međimurja „Jegnjed“, organizirana je stručna ekskurzija na šire područje Buzeta i Motovuna u Istarskoj županiji. Tom prigodom posjetili su obiteljsko gospodarstvo „Karlić tartufi“ koje se desetljećima bavi lovom na tartufe, njihovim otkupom, preradom i prodajom.

Radmila Karlić održala je edukativno predavanje o bijelom i crnom tartufu, njihovim  gastronomskim vrijednostima i velikoj ulozi koju tartufi imaju u turističkom, ali i gospodarskom razvoju i brendiranju Istre. Posebno zanimljiv bio je obilazak plantaže tartufa na kojoj je održana demonstracija „lova na tartufe“ uz pomoć za to posebno obučenih pasa.

Stručni vodiči kroz svijet traženja tartufa u Motovunskoj šumi bili su Anton Brenko i Dino Buršić, predstavnici Centra za općekorisne funkcije šuma „Josip Ressel“ iz Pazina koji djeluje u sklopu Hrvatskog šumarskog instituta. Motovunska šuma danas zauzima oko tisuću hektara i pruža se dolinom rijeke Mirne, sve od Istarskih toplica do Livada te dolinom rječice Botonege, a predstavlja posljednju sačuvanu nizinsku poplavnu mediteransku autohtonu šumu hrasta lužnjaka, poljskog jasena i brijesta. Motovunska šuma posebna je i poznata jer je najveće nalazište bijelog tartufa (Tuber magnatum) na planetu, a on se smatra najkvalitetnijom vrstom tartufa na svijetu.

- Projekt Istraživanja podzemnih gljiva na području sjeverne Hrvatske financiraju Varaždinska i Međimurska županije te Zagrebačka banka. Zanimljivo je da gljivari na tom području već nekoliko godina pronalaze tartufe, no za značajniji iskorak na tom polju potrebno je uložiti još mnogo truda i novca. To se prije svega odnosi na obučavanje pasa, usvajanje temeljnih znanja o tartufima te gdje ih i kako treba tražiti. Svi se slažu u tome da Varaždinska i Međimurska županija u tartufima imaju veliki potencijal koji može biti značajan doprinos kvalitetnijem iskoraku u turističkoj i gastronomskoj ponudi na seoskim gospodarstvima, restoranima i hotelima koji djeluju na području sjeverne Hrvatske“ – rekao je mr.sc. Miljenko Županić iz Centara za urbane i privatne šume Hrvatskog šumarskog instituta.

Označeno u
Galerija slika