FOTO: Svečanom priredbom otvorena nova sportska dvorana VI. OŠ Varaždin Foto: Krešo Đurić

FOTO: Svečanom priredbom otvorena nova sportska dvorana VI. OŠ Varaždin

Varaždinske vijesti | 23.9.2019. u 19:06h | Objavljeno u Društvo

Plesom i pjesmom danas je svečano otvorena nove sportske dvorane VI. osnovne škole Varaždin, na kojem su bili i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak te njezina pomoćnica Lidija Kralj.

Da je ova škola došla kao dugogodišnje iščekivanje svih i učitelja i učenika, ali i lokalne zajednice naglasio je ravnatelj VI. OŠ Varaždin Mario Stančić.

- Izgrađena je nova dvodijelna dvorana i nove učionice biologije, kemije i informatike, sve s pripadajućim kabinetima. Nova multimedijska knjižnica koja postaje centralni dio škole u kojoj će se okupljati svi njezini učenici i učitelji. U njoj će moći istraživati, čitati. Proširena je blagovaonica i time je omogućen normalniji način sudjelovanja u užini. Po prvi puta će naši učenici moći sjediti za vrijeme užine i ručka. Prošireni su kapaciteti zbornice koja stvarno mora odgovarati broju zaposlenika, s imamo 100 zaposlenika i 800 učenika, a od toga je 55 učitelja i 10 učitelja u produženom boravku. Puno je tu asistenata i pripravnika i također posebno me veseli što su uređeni specijalizirani kabineti koji će omogućiti našim učenicima eksperimentalnu, problemsku i istraživačku nastavu, a to je ono radi čega smo mi zaista ovdje - rekao je ravnatelj Stančić.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak čestitala je ravnatelju škole i osnivaču Gradu Varaždinu na ovom projektu.

- S obzirom na to da je ovo škola s prošlogodišnjeg eksperimentalnog programa "Škola za život" nama je izuzetno važno, i meni osobno, da je to sada zapravo i prostor za život i to ne samo u prenesenom smislu već doslovnom. Ovo pokazuje da osnivač skrbi o školi, a što mu je i zadaća. S druge strane kroz protekli period mi smo pomagali ne samo u eksperimentalne škole od kojih je ova jedna, nego smo se trudili protekle dvije godine ulagati u opremu i edukaciju, a to s dobrim sinergijskim osnivačem rezultira ovakve prekrasne škole koja ne samo da ima izvrsne prostore već i izvrsne rezultate. Vidi se stvarno briga i o darovitima i o djeci s teškoćama, uključuju se u humanitarne akcije i taj žar se vidi kada dođete u bilo kojem trenutku u školu. Nadam se da će tako biti i dalje - rekla je Divjak.

Gradonačelnik grada Varaždina Ivan Čehok rekao je da današnje otvorenje ovih prostora ima trojaku vrijednost.

- Ovime smo zaključili kompletnu izgradnju škola koje su sada u jednoj smjeni. Druga vrijednost je činjenica da je ova škola jedna od ponajboljih škola uopće u Hrvatskoj koja je dobila suvremenu knjižnicu i kabinete za STEM područje i treća vrijednost je da ovom dvoranom i naši varaždinski sportaši i osobito sportski podmladak dobivaju dvoranu koju mogu zbilja koristi. To je projekt koji smo naslijedili, nažalost bilo je i onih koji su pokušali podmetati noge, ali na sreću uspjeli smo u tome. Ovo je jedan veliki dan za varaždinsko školstvo - rekao je Čehok i dodao kako je VI. OŠ Varaždin preduhitrila sve, jer su njezini učenici postizali izvrsne rezultate u lošim uvjetima.

- Sada će postizati još bolje rezultate u idealnim uvjetima. Vrijednost ove dvorane je velika. Škola koja nema danas multimedijalnu knjižnicu, teško se može hvatati ukorak s vremenom. Ova škola uz jednosmjensku nastavu sada može imati sve izvannastavne aktivnosti kojih je jako puno, pa ako baš hoćete, sada me ravnatelj više ne mora pitati kamo ćemo ove godine s humanitarnim koncertom. Ovo je prostor u koji možete smjestiti 3000 ljudi. Ovo je velika vrijednost za Grad Varaždin. Ovime postajemo jedini, i ostat ćemo još dugo, dugo vremena jedini grad u Hrvatskoj koji će imati sve škole u jednoj smjeni - istaknuo je varaždinski gradonačelnik. 

Ulaganje u obrazovanje, istaknuo je, najvrijjednija je investicija.

- Doista se nekad čini da su prosvjeta, kultura i sport skupi. I jesu skupi. Prosvjeta je skupa, kultura je skupa, sport je skup, ali ništa nije skuplje za jedan grad i narod od neprosvijećenosti i nekulture. To je apsolutno najskuplja cijena koju čovjek plaća, kao pojedinac, zajednica, grad ili narod. I stoga je svako ulaganje u obrazovanje najbolje ulaganje u razvitak jednog grada, sredine, zajednice i naroda - rekao je uz ostalo Čehok te dodao kako je Gradu ovaj projekt  uložio vlastita sredstva u vrijednosti od 15,8 milijuna kuna.

- To su mala sredstva s obzirom na to što smo naslijedili, a naslijedili smo projekt od 182 milijuna kuna prema JPP-u koji se osam godina nije uspijevao ostvariti i sad smo mi to u dvije godine napravili. Uz ulaganje u II i V. OŠ Varaždin će sigurno imati, i to mogu slobodno reći, najbolje škole u ovom dijelu EU - poručio je Čehok.

Označeno u