FOTO Strip, film i rock superjunaci otvorili 12. Trash film festival Foto: Krešimir Đurić

FOTO Strip, film i rock superjunaci otvorili 12. Trash film festival

V.V. | 7.9.2017. u 14:44h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Strip, film i rock superjunaci otvorili su sinoć svečano 12. Trash film festival u Varaždinu. Bili su tu superheroji iz filmova, stripova i računalnih igara ali i rock superheroj Bruno Langer koji sa svojim bendom Atomsko sklonište već više od četiri desetljeća uspješno plovi hrvatskim rock vodama.

Službeno otvorenje 12. Trash festivala održano je u Kinu Gaj gdje je održan kratki ali upečatljivi performans u kojem su, na oduševljenje brojnih trashera, a pogotovo onih najmlađih, sudjelovali superjunaci iz filmova, stripova i računalnih igara kao što su Spiderman, Thor, Loki, Winter Soldier, Starlord, Sister Repentia i drugi ali i superjunaci Udruge Trash - kultni Disco Ninja, veseli Demižon Boy i opaki Trashman.

Entuzijasti

Radi se o takozvanim cosplayevcima, ljudima koji su svoju ljubav prema superjunacima digli na višu razinu. Lovro, Sonja, Dora, Barbara, Tajana i Martina su entuzijasti koji su puno volje, vremena i novaca potrošili kako bi izradili kostime svojih najdražih superjunaka i prerušili se u njih.

- Cosplay je kostimiranje u najdražeg lika iz filma, stripa, knjige ili računalne igre. To je izuzetno skup sport. Puno energije, vremena, volje i motivacije treba da bi se izradili kostimi. To prerasta u život. Budiš se sa kantom spreja u ruci, ideš spavati s pogrebanim prstima jer si brusio taj dan, trošiš puno novca na kupnju materijala. Nije to kao odlazak u teretanu na dva sata, cosplayevci žive svoj hobi. Mi smo svi kao Peter Parker, odnosno Spiderman, jer pokušavamo hendlati posao, faks, obitelj i superjunaštvo. Družimo se na konvencijama SF-a i fantasya u Hrvatskoj, od Sferakona u Zagrebu i Fantastikona u Osijeku do Rikona u Rijeci i Istrakona u Pazinu, a drago nam je i da se imamo prilike družiti i u Varaždinu na Trash film festivalu - rekli su nam cosplayevci koji su sudjelovali na otvorenju 12. Trash film festivala.

Nakon službenog otvorenja u Kinu Gaj, svečanost otvorenja 12. Trash film festivala nastavljena je na festivalskoj pozornici na Kapucinskom trgu gdje su ponovno vladali superjunaci. Legendarni rock superheroj Bruno Langer i njegovo Atomsko sklonište dovezli su se do Kapucinskog trga u bijeloj limuzini, prošetali crvenim tepihom i zatim svojim najvećim hitovima rasplesali i raspjevali brojne okupljene trashere.

Nakon sjajnog svečanog otvaranja uz filmske, strip i rock superjunake, danas počinje i programski dio 12. Trash film festivala. Od 17 do 22 sata u Kinu Gaj možete pogledati sjajne zabavne niskobudžetne akcijske, borilačke, znanstveno-fantastične i horror filmove koje su izradili amaterski filmaši iz cijeloga svijeta. Filmove iz službene konkurencije možete pogledati i sutra od 17 do 22 sata te u subotu od 17 do 19 sati. Bit će prikazano ukupno 30 filmova iz Španjolske, Francuske, Velike Britanije, Njemačke, Sjedinjenih američkih država, Australije, Kanade, Danske, Hrvatske, Bugarske i Portugala.

Festivalske nagrade

 

Najbolji među njima bit će nagrađeni festivalskim nagradama – Zlatnim motorkama za borilački, akcijski, SF i horror film koje će dodijeliti stručni žiri u kojem su ove godine filmski entuzijast Boris Prole, voditelj Filmsko-kreativnog studija VANIMA Hrvoje Selec i legendarni rocker Bruno Langer, a jednu će Zlatnu motorku dodijeliti i posjetitelji festivala. Svi posjetitelji kina će naime dobiti glasačke listiće i nakon što pogledaju filmove moći će dati svoj glas svojim favoritima i na taj im način pomoći da dođu do Zlatne motorke.

Osim filmova iz službene konkurencije, u sklopu OFF programa festivala, danas će u 18 sati u Kinu Gaj biti održana i hrvatska premijera filma “Život po Moskriju” koji su izradili studenti Akademije dramskih umjetnosti iz Beograda. Život po Moskriju je urbani filmski ep i crna komedija u kojoj se legendarni i kontroverzni, ali nažalost pokojni, hiphoper i osnivač rap grupe Prti Bee Gee - Davor Bobić Moskri, iznenada vraća među žive. Dozvoljeno mu je da se vrati u obliku desetogodišnjeg dječaka, jer je samo tada bio čist. Njegov cilj je da osvoji kartu za raj, pa se shodno tome ponaša kao anđeo. Cilj mu je također da prikaže svojim sljedbenicima iz undergrounda među kojima su dileri, šmekeri, reperi, bajkeri, skejteri i clubberi kuda vodi životni moto Udri gudru na veselje.

Popratni program

U sklopu popratnog programa festivala, danas će biti održana i jedno sjajno predavanje. U 18 će sati naime u Caffe baru Elephant doktor znanosti Tomislav Pletenac, izvanredni profesor na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i veliki poklonik trash filma i trash kulture općenito, održati predavanje na temu “Superjunaci – najveće ikone trash kulture”. Profesor Pletenac rekao nam je da će u sklopu svog predavanja pokušati objasniti kako su, kada i zašto nastali superjunaci.

Pletenac je zainteresirane trashere pozvao da poprate njegovo predavanje te da se nakon predavanja uključe u debatu o superjunacima. A nakon tog sjajnog predavanja, u Caffe baru Elephant će u 19 sati, drugu godinu za redom, biti održana još jedna posebna trash edicija televizijskog kviza Kvizna situacija autora i voditelja Marija Kovača i njegovog Dada Jihad tima. Današnje izdanje Kvizne situacije bit će, u skladu s temom festivala, posvećeno superjunacima tako da će 13 ekipa, koliko ih se prijavilo za kviz, moći provjeriti svoje znanje o najvećim herojima iz stripova, filmova i računalnih igara.

Više o programu možete pronaći na internet stranicama Udruge Trash www.trash.hr.

Označeno u