FOTO Starinski žmaki predstavljeni u Istri

Varaždinske vijesti | 19.6.2024. u 09:29h | Objavljeno u Društvo

Raznovrsnim i vrlo bogatim kulturno-umjetničkim programom u danima protekloga vikenda u istarskom Grožnjanu proslavljen je Dan ove općine.

Na toj su svečanosti među ostalima sudjelovali i članovi udruge 'Starinski žmaki' iz Brezničkog Huma, koji su tom prilikom brojnim Istranima i njihovim gostima predstavili okuse starine s područja Hrvatskog Zagorja i sjeverozapadne Hrvatske.

Trodnevna je svečanost u Grožnjanu započela svečanom sjednicom Općinskog vijeća u nazočnosti brojnih gostiju i prijatelja.

Uz domaćina načelnika Općine Grožnjan Claudija Stocovza veliki doprinos organizaciji bogatoga kulturno-umjetničkog događanja dala je Božica Županić, rodom iz Ivanca, koja već godinama živi i radi u Istri gdje uspješno sa svojim suprugom vodi tvrtku Chiron koja jedinstvenim holističkim pristupom djeluje na unapređenju kvalitete života.

Tako je Chiron povezao tradiciju kontinenta i bajkovite Istre putem čula okusa zahvaljujući ukusnim specijalitetima iz kuhinja domaćica koje spravljaju rijetka fina starinska jela zahvaljujući udruzi 'Starinski žmaki' iz Brezničkog Huma, ali i plesnu tradiciju hrvatskog sjevera zahvaljujući udruzi Grofovija Konjski iz Konjščine, te nadaleko poznatu lepoglavsku čipku zahvaljujući čipkaricama lepoglavske udruge 'Danica Brossler'.

Na trodnevnom su druženju među ostalim predstavljeni Ahat i kristali te Agro turistički klaster iz Lepoglave, brojni drugi OPG-ovi i njihovi proizvodi te udruge i zadruge iz cijele Istre od kamenoklesarskih i kovačkih, drvoprerađivačkih i krojačkih, pletačkih, slikarskih, kozmetičkih, književnih, te unikatnih radova i usluga.

- Sudjelovalo je ukupno 200-tinjak sudionika od čega pedesetero iz Varaždinske županije što posebno veseli jer smo putem ove vrijedne manifestacije uspjeli povezati Sjever s Istrom – napominje Božica Županić i dodaje kako se nada još boljem povezivanju Grožnjana i Brezničkog Huma, što dakako ovisi o dogovoru dvojice općinskih načelnika, koji će se ponovo susresti već najesen uz Dan Općine Breznički Hum.

Predsjednica udruge 'Starinski žmaki' Darinka Andrašek zahvalila je organizatorima iz Općine Grožnjan i domaćinima tvrtki Chiron na prijemu i prilici da predstave starinske okuse Brezničkog Huma, te konstatirala kako njihova podrška i entuzijazam za očuvanje tradicije predstavljaju veliku inspiraciju.

- Hvala našem načelniku, svim Žmakicama i ostalim članovima koji su doprinijeli ovom uspješnom Danu starih običaja i zanata u Grožnjanu! Zajedno smo stvorili nešto zaista posebno i jedva čekamo buduće suradnje i druženja – zaključila je Darinka Andrašek.