FOTO Spektakularnim nastupima u Novom Marofu završio drugi po redu COFA Festival

Varaždinske vijesti | 15.7.2023. u 16:22h | Objavljeno u Društvo

U Varaždinskoj županiji se od 9. do 14. srpnja održavao Međunarodni folklorni festival COFA. Drugo je to izdanje međunarodnog festivala, a nakon otvaranja festivala u Varaždinskim Toplicama, te nastupima diljem županije, čast svečanog zatvaranja pripala je Gradu Novom Marofu.

Šest folklornih skupina iz Rumunjske, Poljske, Sjedinjenih Američkih Država, Meksika, Gruzije i Hrvatske za završnicu festivala pripremilo je pravi spektakl.

Prije svečanog zatvaranja, gradonačelnik Grada Novog Marofa, Siniša Jenkač, u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin” ugostio je predstavnike međunarodnih folklornih skupina koje su ove godine sudjelovale u festivalu.

Tom je prilikom delegacijama skupina predstavio bogatu povijest i kulturu Novoga Marofa te ih darivao prigodnim poklonima. Predstavnici skupina gradonačelniku nisu ostali dužni jer su i oni njemu pripremili simbolične poklone.

Gradonačelnik Jenkač zahvalio je svim sudionicima festivala što su došli u Hrvatsku, u Novi Marof, kako bi predstavili svoju tradiciju.

- Drago mi je da se ovakva vrste festivala održava upravo u našem gradu. Prilika je to za upoznati drugačije kulture, ne samo s naše strane, nego i strane naših gostiju. Imali smo čast predstaviti našu bogatu tradiciju i baštinu gostima. Mi izuzetno držimo do svoje kulture i njegujemo svoju tradiciju, a to najbolje pokazuje i činjenica da Savez tradicijske kulture svake godine završnicu svojih natjecanje organizira upravo u Novom Marofu. Ovaj festival važan je i za naše mlade ljude i zbog toga zahvaljujem KUD-u Novi Marof koji godinama radi na promociji naše kulture – rekao je gradonačelnik Jenkač te ujedno zahvalio i svima koji su sudjelovali u organizaciji ovog festivala, kao i svim folklornim skupinama, stranim i domaćim, koje su sudjelovale.

Nakon prijema kod gradonačelnika, kroz centar Novog Marofa uslijedio je defile folklornih skupina te nastup u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin”.