FOTO Načelnik Općine Breznički Hum na slovenskom okupljanju Eurofolka u Šmartnu pri Litiji

Varaždinske vijesti | 5.9.2023. u 11:43h | Objavljeno u Društvo

Na temelju desetogodišnje uspješne suradnje i bogatog iskustva u realizaciji raznih europskih projekata, Općina Breznički Hum kao jedna od najuspješnijih općina ove vrste u sjeverozapadnoj Hrvatskoj ove je godine krenula u realizaciju još jednog projekta koji financira Europska unija.

Bespovratna financijska sredstva za EU aktivnosti na području uključivanja i sudjelovanja građana ova je općina dobila u okviru programa „Građani, jednakost, prava i vrijednosti” (CERV) za projekt pod nazivom „Eurofolk – čuvar europske kulture“ - u okviru poziva za bratimljenje gradova.

Riječ je o projektu vrijednom 30.000 eura koji će se realizirati 2023. godine s tri prijateljske općine – hrvatskim predstavnikom i koordinatorom projekta Općinom Breznički Hum, Općinom Šmartno pri Litiji iz Slovenije i austrijskim gradom Bleiburg – Pliberk. U projektu Bratimljenja gradova sudjeluje više od dvjesto stanovnika spomenutih općina triju zemalja sudionica.

Općina Breznički Hum kao prvi domaćin polovicom svibnja je svojim mještanima i njihovim gostima predstavila svu ljepotu sačuvanog folklornog bogatstva i etnologije središnje i sjeverne Hrvatske.

Također su na prvom događanju sve tri općine potpisale sporazum o bratimljenju. Projekt "Eurofolk - čuvar europske kulture" pruža glavne alate za očuvanje europskog identiteta kroz promociju i katalogizaciju, te promovira bogatstvo narodnih nošnji i narodnih običaja karakterističnih za Hrvatsku, Sloveniju i Austriju, s posebnim naglaskom na okolicu Brezničkog Huma i Šmartnog pri Litiji te grada Beleiburga - Pliberka.

Projekt doprinosi razvoju lokalne svijesti o folklornoj baštini s naglaskom na očuvanje i prezentaciju narodnih nošnji i s ciljem očuvanja i prenošenja tradicije ciljanim skupinama.

Također potiče očuvanje folklorne baštine stvaranjem zbirke fotografija povijesne autohtone nošnje sudionika projekta Eurofolk, promociju i nadogradnju fotografija i znanja kroz izložbe, radionice i seminare tijekom provedbe projekta u Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji, kao i putem modernih društvenih mreža diljem Europe i Svijeta.

Partneri kroz radionice razmjenjuju primjere dobre prakse, te rade na razvoju budućih projekata i promocija, vrijednosti i načela EU kako bi se ta kultura očuvala i unaprijedila.

Buduća suradnja bit će osigurana kroz tzv. Twinning sporazume među zemljama partnerima, kako bi se osiguralo da projektne aktivnosti imaju širok pozitivan učinak i da budu vidljive javnosti, a koristit će se za promicanje projektnih aktivnosti i doprinosa EU-a putem alata za komunikaciju na društvenim mrežama (Facebook).

Svrha projekta također je poticanje razmjene između stanovnika Hrvatske, Slovenije i Austrije te jačanje međusobnog razumijevanja i tolerancije podizanjem svijesti i uspostavom fotografske baze podataka bogatstva kulturne baštine vezane uz narodne nošnje i običaje.

Osim toga cilj je projekta postizanje triju događanja - po jednoga u svakoj zemlji sudionici projekta sa zajedničkom temom narodnih nošnji i običaja. Događaji se fokusiraju na građane, jednakost, pravednost i budućnost kako bi se privuklo mlađe generacije na sudjelovanje i kako bi se građanima omogućilo obnavljanje suradnje s EU i razvoj snažnijih osjećaja odgovornosti za europske projekte.

Eurofolk je svojevrsni vremeplov očuvane folklorne tradicije triju europskih zemalja - Slovenije, Austrije i Hrvatske - kroz umjetničke fotografije svjetski poznatog fotografa Davida Botonda, kojemu je Europska unija dodijelila visoko priznanje u Bruxellesu, gdje je dobio prestižnu nagradu "Europskog građanina za 2021.".

Posljednji sastanak partnera na projektu održat će se u studenom u austrijskom Bleiburgu – Pliberku.

Galerija slika