FOTO: SDP Varaždinske županije tradicionalno obilježio međunarodni Dan žena Foto: SDP Varaždinske županije

FOTO: SDP Varaždinske županije tradicionalno obilježio međunarodni Dan žena

V.V. | 9.3.2020. u 09:29h | Objavljeno u Društvo

SDP je Međunarodni dan žena i ove godine obilježio tradicionalnom podjelom više od četiri tisuće karanfila diljem Varaždinske županije, a dan ranije su osnovali novi Forum žena Gradske organizacije Novi Marof s predsjednicom Boženom Babić.

Središnji dio proslave bio je u HNK-u Varaždin gdje su mnogobrojne članice i simpatizerke iz cijele Županije pogledale kazališnu komediju "Disfunkcija glave" koja se održala u sklopu Tjedna smijeha Kerekeš teatra, a tom prigodom nije izostao tradicionalni karanfil za svaku od njih. 

Prije predstave prigodnim govorom praznik su im čestitale predsjednica Županijske organizacije SDP-a Barbara Antolić Vupora, predsjednica Foruma žena Alenka Car i predsjednik Gradske organizacije SDP-a Miroslav Marković koji su istaknuli da je SDP do sada svim svojim potezima pokazao da se brine o pravima žena u radu, zdravlju, a posebice po pitanju reproduktivnih prava, ali i po pitanjima ostvarivanja ravnopravnosti s muškarcima u svim aspektima života. Osjetljivost i očekivanja prema SDP-u upravo su najveći po tim pitanjima te je naša obveza opravdati ta očekivanja i mi to svojim radom i pokazujemo. 

SDP je prvi u Hrvatskoj, na prijedlog predsjednika Davora Bernardića, napravio ključni iskorak prema ravnopravnosti žena u politici i u svoj novi Statut ugradio rodni paritet, što znači da će SDP imati jednak broj žena i muškaraca na listama za Sabor. Taj princip po prvi je puta proveden na izborima za EU parlament prošle godine, a uskoro će SDP biti prva stranka u povijesti u Hrvatskoj koja će u Saboru imati jednak broj žena i muškaraca.