FOTO Pucnjava, jurnjava i sirene na Kapucinskom trgu - žurne službe pokazale što znaju Foto: Martin Novosel

FOTO Pucnjava, jurnjava i sirene na Kapucinskom trgu - žurne službe pokazale što znaju

| 10.5.2024. u 11:40h | Objavljeno u Društvo

Sve je počelo pljačkom u banci na Kapucinskom trgu, uslijedili su pucnjevi, potjera i jurnjava ulicama, sirene policijskih, vatrogasnih i vozila hitne službe, eksplozije, dim, "razmjena" metaka između specijalnih policijskih postrojbi i dvojice razbojnika, policijski psi na djelu...

Ovaj filmski scenarij mogli su doživjeti Varaždinci danas u sklopu pokazne vježbe, održane povodom Međunarodnog dana sestrinstva.

Vjezba_zurnih_sluzbi_Kapucinski_trg_56.jpg

Organizator vježbe bilo je Sveučilište Sjever u suorganizaciji s Policijskom upravom varaždinskom. Uz Odjel za sestrinstvo Sveučilišta Sjever, vještine spašavanja i akcije demonstrirali su i djelatnici PU varaždinske, Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, Opće bolnice Varaždin, Javne vatrogasne postrojbe grada Varaždina, Državne uprave za zaštitu i spašavanje te sanitetskog tima Ministarstva obrane RH. Stotinjak sudionika iz srodnih područja pokazali su izazove sestrinske profesije, ali i važnost dobre organizacije i koordinacije žurnih službi.

- Svjedočili smo pokaznoj vježbi kakve smo dosad mogli gledati samo na vijestima ili u filmovima. Vježba je pokazala izvrsnu koordinaciju i pripravnost svih žurnih službi s područja Varaždinske županije, ove godine i uz pomoć Ministarstva obrane. Sveučilište Sjever ove je godine organizator te zahvaljujemo pokroviteljima, Varaždinskoj županiji i Gradu Varaždinu, ali i svim sudionicima pokazne vježbe - istaknuo je prorektor Sveučilišnog centra Varaždin Sveučilišta Sjever prof.dr.sc. Damir Vusić.

Vjezba_zurnih_sluzbi_Kapucinski_trg_57.jpg

Naglasio je i snažnu potporu koju Sveučilište Sjever preko Odjela za sestrinstvo pruža lokalnoj zajednici kroz brojne aktivnosti, tečajeve, manifestacije, kongrese, simpozije i edukacije koje služe ne samo na dobrobit osoba koje pohađaju te edukacije, već i cijelom okruženju.

- Odjel za sestrinstvo pokrenuo je i specijalizaciju iz područja hitne medicine za prvostupnike i magistre sestrinstva, čime također daje veliki obol njihovim dodatnim kompetencijama. Danas smo na djelu vidjeli i "naše" završene polaznike tečaja taktičke medicine iz redova Specijalne policije PU varaždinske, a sve to zajedno pokazuje veliki značaj postojanja Odjela za sestrinstvo na području Varaždinske županije - rekao je Vusić te čestitao Dan sestrinstva svim medicinskim sestrama i tehničarima.

Načelnik PU varaždinske Predrag Benčić je zahvalio Sveučilištu Sjever, kao glavnom organizatoru ove pokazne vježbe u kojoj su sudjelovali policija, vatrogasci, hitna pomoć i vojska.

Vjezba_zurnih_sluzbi_Kapucinski_trg_30.jpg

- Sve te žurne službe današnjim su prikazom pokazale sinergiju i uigranost u ovakvim situacijama i pokazali nam koliko je bitna njihova međusobna komunikacija i učinkovitost rada tih službi - naglasio je Benčić i zahvalio svim sudionicima vježbe.

Vjezba_zurnih_sluzbi_Kapucinski_trg_49.jpg

Ovom je prilikom ujedno pozvao zainteresirane mlade ljude da se jave na natječaj "Postani policajac/policajka". Pritom je dodao kako je neminovno da svake godine određeni broj policijskih službenika odlazi u zasluženu mirovinu, ali i da PU varaždinska raspolaže dovoljnim brojem policijskih službenika, uz dovoljno opreme i novim voznim parkom.

Atraktivnu vježbu pogledali su i gradonačelnik Neven Bosilj te župan Anđelko Stričak.

- Izuzetno mi je drago da smo prisustvovali ovoj vježbi i vidjeli kako su koordinarane sve hitne službe u gradu Varaždinu. Zahvaljujem Sveučilištu Sjever i njihovom Odjelu za sestrinstvo, kao i Policijskoj upravi varaždinskoj, koji su to zajedno organizirali. Vidjeli smo da Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije, Javna vatrogasna postrojba grada Varaždina i PU varaždinska djeluju vrlo koordinirano i da se kod ovakvih situacija nemamo se čega bojati - kazao je Bosilj, također uz čestitku za Dan sestrinstva, koji se obilježava 12. svibnja.

Vjezba_zurnih_sluzbi_Kapucinski_trg_47.jpg

- Mogli smo vidjeti da su sve naše žurne službe dobro opremljene i osposobljene, a ova je akcija, iako je bila iznimno zahtjevna, odrađena odlično - istaknuo je Stričak.

Vjezba_zurnih_sluzbi_Kapucinski_trg_28.jpg

Podsjetio je da Varaždinska županija u suradnji s MUP-om projektira Regionalni centar civilne zaštite u kojem će biti smještene sve žurne službe.

Vjezba_zurnih_sluzbi_Kapucinski_trg_52.jpg

- Također, proteklih nekoliko godina u suradnji s resornim ministarstvom nabavljeno je 14 vozila za vatrogasce, a Varaždinska županije, kao osnivač, oprema i Nastavni zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije te imamo jedan od najmlađih voznih parkova te je svako vozilo opremljeno svom potrebnom opremom. U suradnji sa Sveučilištem Sjever uključili smo se i u osposobljavanje policajaca kako bi odmah na terenu mogli pružiti prvu pomoć, s obzirom na to da su oni često prvi na mjestu događaja - naglasio je župan.

pokazna_vjezba_varazdin_10052024_14a.jpg

Detalje iz atraktivne pokazne vježbe koja je privukla pažnju Varaždinaca pogledajte u velikoj fotogaleriji: