FOTO Prva privatna gimnazija Varaždin postala centar NTC sustava učenja, stigao i dr. Rajović Foto: Martin Novosel

FOTO Prva privatna gimnazija Varaždin postala centar NTC sustava učenja, stigao i dr. Rajović

IHR/Varaždinske vijesti | 27.1.2024. u 11:30h | Objavljeno u Društvo

Prva privatna gimnazija s pravom javnosti Varaždin postala je centar NTC sustava učenja kao jedina u Varaždinskoj županiji i ovom dijelu Hrvatske. Autor ovog sustava učenja je poznati stručnjak i edukator dr. Ranko Rajović, koji je u Varaždinu već održao nekoliko predavanja, a ovog puta predavanje je održao i roditeljima ove varaždinske srednje škole u petak, 26. siječnja u Park boutique hotelu Varaždin.

Aktivni sudionici nastave

- To što smo postali centar NTC sustava učenja doista je velika prilika za učenike naše škole. Naši profesori prošli su edukaciju i ovaj sustav već primjenjujemo u radu. Glavni smisao NTC sustava učenja je razvijanje i poticanje kreativnog mišljenja kod učenika te učenje kroz asocijacije, umjesto učenja napamet. Rezultati su već vidljivi. Otkad primjenjujemo ove metode u radu, naši učenici ostvaruju 30 posto bolje rezultate na izlaznim karticama - rekla je Martina Pažur, ravnateljica Prve privatne gimnazije s pravom javnosti Varaždin.

Zahvaljujući NTC certifikatu i sustavu učenja, srednjoškolci ove varaždinske škole aktivni su sudionici nastavnog procesa.

- Učenike uključujemo u sam nastavni proces, dakle oni nisu samo pasivni promatrači, već aktivni sudionici gdje kroz igru, razne zabavne nastavne metode sami dolaze do rješenja - kaže ravnateljica Prve privatne gimnazije s pravom javnosti Varaždin, koja se zahvalila dr. Rajoviću što je prepoznao njihovu školu kao instituciju s kojom želi surađivati, ali i roditeljima na podršci.

Prva_privatna_gimnazija_Varazdin_18.jpg

- Doista sam im zahvalna što su nas podržali u cijeloj toj priči jer kada kažete roditeljima da ne kupujete pametne ploče, nego šumu, trebate itekako imati podršku - ističe ravnateljica Pažur i dodaje kako s certifikatom NTC centra planiraju organizirati i radionice za djecu predškolskog uzrasta te za učenike osnovnih škola, a tijekom ljeta u planu je i organizacija NTC kampova u šumi.

Iako je NTC sustav učenja prvenstveno namijenjen predškolcima i osnovnoškolcima, Marija Oto, profesorica Hrvatskog jezika i književnosti, koja je i završila NTC tečaj, kaže kako su stečena znanja itekako primjenjiva u radu sa srednjoškolcima.

Prva_privatna_gimnazija_Varazdin_08.jpg

- Ovakvim načinom rada učenici gradivo usvajaju kroz igru, različite rebuse ili pitalice znanja, pri čemu nisu ni svjesni koliko pritom puno uče. I ono najvažnije, nema učenja napamet - istaknula je. Njezin kolega, Matej Sošić, profesor matematike ističe kako je poanta učenje s razumijevanjem.

- Želimo da učenici sami dođu do informacija, razmišljaju, a ne da samo "bubaju" napamet, kao što su sada naučeni. Tako stečeno znanje je dugotrajnije, a ovakav način rada učenicima omogućuje aktivnije sudjelovanje učenika u nastavnom procesu. Oni su zapravo glavni akteri, a mi ih usmjeravamo - rekao je Sošić.

Hvale vrijedan program

Čestitke Prvoj privatnoj gimnaziji s pravom javnosti Varaždin kao jedinom nositelju NTC certifikata na području sjeverozapadne Hrvatske uputio je i varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

- Doista mi je drago što je ova škola uspjela u svom planu jer dobro znamo da nije lako privatnim ustanovama i privatnim inicijativama. Dobivanjem NTC certifikata Prva privatna gimnazija s pravom javnosti Varaždin pokazala je da može - rekao je Bosilj.

Prva_privatna_gimnazija_Varazdin_11.jpg

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek istaknuo je kako je svaki ovakav program hvale vrijedan te obogaćuje obrazovni sustav Varaždinske županije.

- Mi imamo naše škole o kojima vodimo brigu, no Varaždinska županija podržat će svaki program kojim se obrazovanje podiže na jedan viši nivo - poručio je Huđek.

Edukaciju kod dr. Ranka Rajovića završilo je 10 nastavnika Prve privatne gimnazije s pravom javnosti Varaždin, i to iz svih predmeta: hrvatski, strani jezici, matematika, povijest, geografija, biologija, kemija, fizika te likovna umjetnost.