FOTO Proslavljen Dan varaždinskog placa, odabrana i najbolja kotlovina Foto: Krešimir Đurić

FOTO Proslavljen Dan varaždinskog placa, odabrana i najbolja kotlovina

Varaždinske vijesti | 24.9.2022. u 14:04h | Objavljeno u Društvo

Na varaždinskoj Gradskoj tržnici danas je, povodom Dana placa, održano tradicionalno natjecanje ekipa u pripremanju kotlovine.

U jakoj konkurenciji od čak petnaest ekipa, pobjedu je odnijela ekipa Grada Varaždina čiji je glavni kuhar Dražen Dretar otkrio da je recept za najbolju kotlovinu dobra volja i dobri ljudi te naravno prirodni sastojci s varaždinskog placa.

- Tajni sastojci ne postoje, eventualno vrganji iz šume ispod Sv. Josipa koji se na kraju dodaju za poseban tek. Ostali su sastojci naši prirodni domaći s placa – paprika, mrkva, češnjak, luk, meso i kobasice - izjavio je Dražen Dretar.

Drugoplasirani kuhari bili su ekipa 'Zdeni gemišti', dok su treći bili 'Muzeznalci' koji su i u ranijim natjecanjima bili pri samome vrhu. Kotlovine je ocjenjivala tročlana komisija u sastavu Predrag Ciglar, Bojan Bohorč i Eugen Đurđek. Ocjenjivači su se složili da su sve kotlovine vrlo ukusne, konkurencija je bila oštra, no o pobjedi Grada Varaždina ipak su bili jednoglasni.

Nakon ocjenjivanja kotlovina je bila ponuđena posjetiteljima na prodaju, a sav prihod namijenjen je Zakladi solidarnosti Grada Varaždina o čemu je više rekla upraviteljica Zaklade Dubravka Biberdžić.

- Primarno je pomoći siromašnim sugrađanima, osobito učenicima i studentima koji postižu izvanredne rezultate kako bi mogli nastaviti daljnje školovanje. Prihod od prodaje bit će usmjeren prvenstveno prema tome – napomenula je Dubravka Biberdžić.

Natjecateljske ekipe svojom je prisutnošću podržao i zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković.

- Kotlovinu kuha petnaest ekipa, a prihod od prodaje namijenjen je u humanitarne svrhe, za Zakladu solidarnosti Grada Varaždina. Osobito mi je drago da se ovakvi događaju organiziraju na placu - zaključio je i pozvao Varaždince da izađu u grad i prošeću tržnicom, te podsjetio da nakon dnevne veselice uz kotlovinu, navečer slijede i Varaždinske barokne večeri.

Događaju se naknadno pridružio i gradonačelnik Varaždina dr. sc. Neven Bosilj te podržao hvalevrijednu humanitarnu akciju u organizaciji Gradske tržnice Varaždin.

Direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar izrazio je zadovoljstvo dobrim odazivom ekipa te podsjetio na razlog zbog kojeg se Dan placa slavi upravo u ovo doba godine.

- Dan varaždinskog placa obilježava se uvijek sredinom rujna, kao spomen na 12. rujna 1550. godine kada je kralj Ferdinand uručio gradu Varaždinu povelju kojom mu dozvoljava organiziranje tjednih sajmova, preteča današnje tržnice. Već u 17. stoljeću varaždinska tržnica funkcionirala je svakodnevno na Kapucinskom i Franjevačkom trgu, kasnije na Korzu, a na današnju lokaciju preseljena je 1964. godine – istaknuo je Predrag Ciglar.

Majstore kotlovine i njihove navijače na Danu placa zabavljali su Kraljevi ulice i TS Špancir, a događaj je vodio Krunoslav Čolo.