FOTO Projekt "Seeds of Europe" u 3. OŠ Varaždin posijao sjeme prijateljstva Foto: III. OŠ Varaždin

FOTO Projekt "Seeds of Europe" u 3. OŠ Varaždin posijao sjeme prijateljstva

Varaždinske vijesti | 18.4.2024. u 17:30h | Objavljeno u Društvo

Od 8. do 12. travnja u III. osnovnoj školi Varaždin održan je Erasmus+ projekt "Seeds of Europe" – "Sjeme Europe".

- Bilo je to nevjerojatno inspirativno i obogaćujuće iskustvo za sve sudionike. Ovaj projekt nije samo povezao škole iz različitih dijelova Europe, već je i posijao sjeme prijateljstva, razumijevanja i suradnje među učenicima - istaknula je koordinatorica projekta, učiteljica Željka Hutinski.

Gostujuća škola iz Italije, I.C. E. Pertini Trapani, Sicilija, došla je s tri učiteljice i osam učenika, donoseći sa sobom bogatstvo talijanske kulture i entuzijazma.

- Njihov dolazak dodatno je oplemenio atmosferu u našoj školi, otvarajući vrata novim idejama i perspektivama. Učitelji III. osnovne škole su s velikom predanošću pripremili raznolike aktivnosti i radionice kako bi gostima i našim učenicima pružili nezaboravno iskustvo i učenje - naglasila je koordinatorica projekta.

3_osnovna_skola_varazdin_erasmus_16042024_3.jpg

"Icebreaking" aktivnosti i radionica pod vodstvom učiteljice Željke Hutinski otvorile su put za spontani i srdačan kontakt među svim sudionicima. Učiteljica Ivana Fiket je održala radionicu pod nazivom "How can we help?" koja je bila inspirativno putovanje kroz ideje i akcije koje svatko može poduzeti kako bi pridonio očuvanju našeg planeta.

Učiteljica Ivana Banek je vodila radionicu "Can Creations: Vase Crafting and Decoupage Workshop", pružajući gostima priliku da pokažu svoju kreativnost i vještine ručnog rada kroz koncept "upcyclinga", tj. kako otpadne materijale transformirati u nove proizvode s većom vrijednošću, čime se istovremeno smanjuje količina otpada i povećava održivost.

3_osnovna_skola_varazdin_erasmus_16042024_2.jpg

Učiteljica Ivana Sukačić organizirala je radionicu "Let's clean together: Plitvica-River cleaning", šetnjom uz rijeku Plitvicu i konkretnom ekološkom akcijom čišćenja smeća, naglašavajući važnost brige o okolišu i zajedničkog djelovanja u očuvanju prirode.

Ostale zanimljive radionice uključivale su posjet Entomološkom muzeju, Muzeju Stari grad i Muzeju anđela, a sudionici su imali priliku upoznati bogatu kulturnu baštinu i povijest našeg grada kroz posjete ovim zanimljivim muzejima.

3_osnovna_skola_varazdin_erasmus_16042024_8.jpg

U radionici "Making and Recycling Old Candles" koju je vodila učiteljica Ana Plantak, sudionici su istraživali kreativne načine ponovne upotrebe starih svijeća i sudjelovali u procesu izrade novih, mirisnih svijeća. Ova radionica nije samo poticala kreativnost, već je također naglašavala važnost recikliranja i smanjenja otpada u svakodnevnom životu.

Učenici su posebno uživali u šetnji uz rijeku Dravu s edukativnom stazom i "Mindfulness" radionicom pod vodstvom pedagoginja Vanje Bojanić i Valentine Habunek Mrazović.

U radionici "The Seed of Europe" koju je vodila učiteljica Anja Hrain, učenici su se upustili u vrtlarske aktivnosti u školskom vrtu.

- Kroz praktičan rad u vrtu, imali su priliku doslovno posijati sjeme Europe, simbolizirajući tako ideju zajedništva, rasta i raznolikosti - istaknula je koordinatorica projekta.

3_osnovna_skola_varazdin_erasmus_16042024_10.jpg

U radionici "Connected Languages", koju je vodila učiteljica Željka Hutinski, učenici su istraživali sličnosti i razlike između talijanskog i hrvatskog jezika. Kroz interaktivne aktivnosti, igre riječima i kratke lekcije, razvijali su osnovno razumijevanje i komunikacijske vještine na oba jezika.

Problem cyberbullinga i njegove posljedice učenici su dublje istraživali u radionici "Cyberbullying" koju su vodile učiteljica Anja Hrain i pedagoginja Valentina Habunek Mrazović. Kroz interaktivne prezentacije, diskusije i scenarije, učenici su razumjeli različite oblike cyberbullinga te kako prepoznati i reagirati na njih.

Radionica "Children rights" koju je vodila učiteljica Ivana Sukačić bila je prilika za raspravu o važnosti zaštite dječjih prava u današnjem društvu. Na kraju, za sam kraj projekta organiziran je "Escape room" u centru grada Varaždina, pružajući svima izazov i zabavu u isto vrijeme.

3_osnovna_skola_varazdin_erasmus_16042024_11.jpg

- Važno je naglasiti da su u svim radionicama, uz talijanske učenike, sudjelovali i naši učenici viših razreda što je dodatno obogatilo iskustvo, pokazujući njihovu izvanrednu sposobnost prilagodbe, otvorenost i prihvaćanja različitosti. Kroz neprekidno druženje, smijeh i ples, sudionici su stvorili trajne veze i prijateljstva koja će nadamo se, trajati i nakon završetka projekta. Ova iskustva međusobnog povezivanja i zajedništva su srž ERASMUS+ programa i predstavljaju neprocjenjivu vrijednost u oblikovanju budućnosti Europe zasnovane na suradnji, razumijevanju i prijateljstvu. Gledajući unatrag na pet nevjerojatnih dana ispunjenih smijehom, učenjem i međusobnim razumijevanjem, možemo s ponosom reći da smo zajedno posijali sjeme Europe - sjeme koje će rasti i cvjetati, donoseći svjetlost i nadu u naš svijet - poručila je koordinatorica projekta Željka Hutinski.

Više fotografija pogledajte u nastavku: