FOTO Projekt "Godina s Ivanom" na IV. Osnovnoj školi Varaždin

vv | 1.5.2024. u 15:33h | Objavljeno u Društvo

Ove godine obilježava se značajna obljetnica, 150. godišnjica rođenja naše velike književnice Ivane Brlić-Mažuranić. Tim povodom je školska knjižničarka Marina Mavrek u suradnji s učiteljicama 3. i 4. razreda osmislila projekt ‘Godina s Ivanom’ za učenike trećih i četvrtih razreda IV. osnovne škole Varaždin.

Učenici trećih i četvrtih razreda prvo su upoznali zanimljivu biografiju naše poznate književnice kroz epizodu dokumentarno-zabavne serija 'Hrvatski velikani' Roberta Knjaza, koji donosi priče o važnim hrvatskim povijesnim osobama na zabavan i moderan način.

Učenici 4.a,b,c razreda čitali su priču ‘Šuma Striborova’ iz Ivanine bajkovite zbirke priča ‘Priče iz davnine’ te sudjelovali u mnoštvu aktivnosti nakon analize pročitanog djela.

Jedna od njih je bila izrada diorama – uprizorenja neke scene uz pomoć modela, maketa, figura, pozadinske slike i sl.gdje su u manjim skupinama uz pomoć prirodnih materijala, kolaž papira i plastelina izradili jednu od scena iz Šume Striborove.

Učenici su sudjelovali i u dramatizaciji – odabrali su omiljenu scenu iz priče, osmislili dijaloge i odglumili je  pred cijelim razredom. Učenicima se ova aktivnost jako svidjela.

Pogledali su i animirani film 'Šuma Striborova'nakon čega je uslijedila analiza i usporedba književnog predloška i filmske adaptacije, njihove sličnosti i razlike.

S obzirom da je za učenike 4. razreda u lektiru uvrštena priča 'Šuma Striborova' i 'Regoč' iz Ivanine bajkovite zbirke priča 'Priče iz davnine', učenici 4.a,b,c razreda dizajnirali su digitalne naslovnice. Na sljedećoj poveznici su naslovnice za Šumu Striborovu i za cijelu zbirku:

https://read.bookcreator.com/1LorlWjeTLT2Yefwo1jlxblNJnA2/JhPS_dhxQPCkQg8JY-h33A

Na satu likovne kulture četvrtaši su oslikali portrete likova iz priče 'Šuma Striborova' koristeći crno-bijele fotografije svojih portreta i temperu. Nastali su kreativni i maštoviti portreti likova iz začarane šume.

Učenici četvrtih razreda bili su zainteresirani pročitati i komplet slikovnica 'Priče iz davnine', a kakvi su njihovi dojmovi pogledajte u sljedećem videozapisu:

<iframewidth="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/3H_TrcDxBFU?si=8cJo7kHLiJV6yaC2" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" referrerpolicy="strict-origin-when-cross-origin" allowfullscreen></iframe>

Učenici 3.a,b,c razreda čitali su Ivanin roman za djecu 'Čudnovate zgode šegrta Hlapića'. Jedno od najpoznatijih djela hrvatske književnosti za djecu uvršteno je u lektiru za učenike 3. razreda osnovne škole.Nakon čitanja i analize književnog djela uslijedili su kreativni i stvaralački zadaci.

Jedna od aktivnosti bio je 'Vrući stolac'  - dvoje učenik  koji su sjeli na stolac trebali su se uživjeti u ulogu Hlapića i Gite, a ostali učenici u uloge novinara.Oni su im postavljali pitanja o njihovim dogodovštinama, a Hlapić i Gita su trebali vješto odgovarati što im se sve dogodilo.

Sljedeći zadatak bio je odabrati omiljenu scenu iz knjige i dramatizirati je pred razredom osmislivši dijaloge i scenski nastup. Kako je Gita bila dio cirkuske družine, napravili smo audiciju za nove kandidate u cirkusu – svaki učenik je trebao osmisliti svoju cirkusku točku. Bili su zabavni, smiješni, spretni  i vrlo snalažljivi i za sve to nagrađeni velikim pljeskom.

Pogledali su i ekranizaciju dječjeg klasika, igrani film redatelja Silvija Petranovića 'Šegrt Hlapić', nakon čega je uslijedio razgovor o filmu, analiza i usporedba književnog predloška i filmske adaptacije.

Na satu likovne kulture izrađivali su Hlapićeve čizmice koristeći tehniku kaširanja. Nastale su kreativne i moderne verzije Hlapićevih čizmica.Učenici 3. c razreda su se okušali i u portretiranju same autorice koristeći crtačku tehniku olovku.

Ove godine navršilo se 111 godina od prvog izdanja dječjeg romana 'Čudnovate zgode šegrta Hlapića'. Objavljen 1913., postao je prototip dječjeg romana u hrvatskoj književnosti. Tim povodom su učenici 3.a,b,c, razredau učionici informatike napravili svoje digitalne naslovnice za taj dječji roman. Na sljedećoj poveznici možete pogledati kako su one izgledale:

https://read.bookcreator.com/1LorlWjeTLT2Yefwo1jlxblNJnA2/7QbIHcsISY-NVFJqUKLWiw

Kako je rođendan Ivane Brlić-Mažuranić 18. travnja, a Noć knjige samo nekoliko dana kasnije, objedinili smo ta dva datuma zajedničkim aktivnostima i izložbom.

Povodom Ivaninog rođendana, učenici 3. b razred su osmislili rođendanske čestitke u koje su osim riječi zahvale za njezina djela, napisali i nekoliko stihova iz Ivaninih pjesama. Učenici 4.a,b,c razreda oslikali su straničnike s motivima iz Šume Striborove. Straničnike su razmijenili s učenicima četvrtih razreda VI. OŠ Varaždin u suradnji s knjižničarkom Natašom Narančić  i učenicima OŠ ‘Vladimir Nazor’ iz Sv. Ilije u suradnji s knjižničarkom Tatjanom Slunjski.

Osim toga, učenici 4. a,b,c razreda su izrađivali slike fantastičnih i mitoloških likova iz priča Šuma Striborova i Regoč uz pomoć umjetne inteligencije, u učionici informatike. Također, sudjelovali su u lovu na blagu pod nazivom ‘Potraga za Ivaninim blagom’. Potraga im se jako svidjela, a slatka nagrada izmamila je dodatne osmijehe na lica učenika.

Za Noć knjige postavili smo izložbu s učeničkim radovima koji su nastali tijekom projekta.

Hvala učiteljicama Tihani Plevnjak Težak, Lidiji Drvarić, Silviji Grđan-Hosni, Snježani Kolak, Moniki Studak, Tamari Melnjak, Romani Kraš i Josipi Crnov na divnoj i pozitivnoj suradnji!