FOTO Projekt "Čitanje na kotačima" - 2 milijuna kuna za bibliobus

Varaždinske vijesti | 17.9.2021. u 16:48h | Objavljeno u Društvo

Putem Poziva "Čitanjem do uključivog društva" u sklopu Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020." Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof dobitnik je projekta pod nazivom "Čitanje na kotačima".

Iza tog naziva krije se nabava bibliokombija odnosno putujuće knjižnice ali i mnogih aktivnosti čitanja prema kojima će i u udaljene krajeve i naselja redovito dolaziti knjiga..

Projekt će se provoditi na području partnera projekta Grada Novog Marofa i Općine Breznički Hum. Posebna pozornost u projektu bit će uključivanje starijih osoba, osoba s invaliditetom i dugotrajno nezaposlenih žena, odnosno društveno izoliranih skupina.

Svrha je projekta povećanje socijalne uključenosti pripadnika ciljanih skupina kroz razvoj čitalačke pismenosti kojima se potiče čitanje i razvija čitalačka kompetencija. Tim je povodom u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu jučer potpisan ugovor u iznosu od 2.062.619,02 kuna bespovratnih sredstava.

- Ovim projektom Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof jedina je u Varaždinskoj županiji koja dovodi knjige korisnicima na sam kućni prag. Bibliokombi će knjigom opskrbiti najmanje 500 korisnika te će se ujedno i provoditi promotivni čitalački programi za djecu i mlade budući da oni predstavljaju društvene skupine kod kojih je popularizacija knjige i čitanja važna jer su i dalje u procesu stvaranja životnih navika te osobnog i profesionalnog razvoja – naglasila je ravnateljica novomarofske knjižnice i čitaonice prof. Lidija Zečević.

Ugovore je ravnateljici knjižnice i načelniku općine Breznički Hum Zoranu Hegediću svečano uručila ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek. 

Uz ministricu na dodjeli su sudjelovali i državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić i zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Luka Bogdan.

Galerija slika