FOTO: Predstavom "Radost Božića na znakovnom jeziku" pripremili se za Božić Foto: Ivan Čondor / Varaždinska biskupija

FOTO: Predstavom "Radost Božića na znakovnom jeziku" pripremili se za Božić

VV / Varaždinska biskupija | 23.12.2017. u 10:00h | Objavljeno u Društvo

"Radost Božića na znakovnom jeziku" naziv je božićne priredbe Udruge gluhoslijepih osoba Varaždinske županije održane u srijedu 20. prosinca u dvorani Pastoralnog centra Varaždinske biskupije.

Ova božićna priredba tradicionalno se svake godine održava u Varaždinu, a radi se o kulturnoj, edukativnoj i zabavnoj manifestaciji koja prije svega ima za cilj promociju hrvatskoga znakovnog jezika i kulture gluhoslijepih i gluhih osoba u svrhu postizanja inkluzije gluhoslijepih i gluhih osoba u naše društvo.

- Želimo se pripremiti za blagdan Božića koji nam dolazi i to na jedan specifičan način. Okupili smo se, naime, u Pastoralnom centru Varaždinske biskupije, gluhe, gluhoslijepe, ali i čujuće osobe. Ponajprije im želimo kao volonteri pokloniti jedan dar. Želimo, uz to, da društvo vidi na koji način gluhe i gluhoslijepe osobe mogu slaviti Boga, a ovo je jako dobro mjesto za to jer želimo Krista staviti u središte budući da postoje i razni svjetovni sadržaji. Na taj način gluhe i gluhoslijepe osobe možemo uvesti u vjeru. Nadamo se da će ovo biti poticaj mnogima da i sami nauče znakovni jezik, ali i da prihvate gluhe i gluhoslijepe osobe u samu Crkvu - kazao je vlč. Leonardo Šardi, župni vikar iz Sračinca, inače vrlo aktivan u Udruzi gluhoslijepih osoba Varaždinske županije gdje je posebno angažiran u prenošenju radosne vijesti gluhim i gluhoslijepim osobama.

Božićna priredba "Radost Božića na znakovnom jeziku" je specifična po tome što se radi o jedinstvenoj manifestaciji u kojoj jednako mogu uživati gluhoslijepe, gluhe i čujuće osobe. O interesu za ovaj zanimljiv događaj dovoljno govori podatak kako se u dvorani tražilo mjesto više, a predstavu su svojim dolaskom podržali varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak i generalni vikar mons. Antun Perčić.

Na božićnoj priredbi su i ove godine tradicionalno sudjelovali polaznici Tečaja hrvatskoga znakovnog jezika u Varaždinu i studenti Učiteljskog fakulteta u Čakovcu, a pridružile su im se i gluhoslijepe osobe i volonteri iz Udruge gluhoslijepih osoba Varaždinske županije. Novost na ovogodišnjoj božićnoj priredbi je i sudjelovanje djece iz tri gradska vrtića koja su uključena u projekt "Mala škola znakovnog jezika".

- Ove godine je predstava malo drugačija jer sudjeluju djeca iz tri gradska dječja vrtića gdje smo provodili "Mali tečaj znakovnog jezika". Djeca su usvojila početne osnovne znakove i na taj način se danas predstavljaju pjesmom i recitacijom. Ta mala škola je trajala tri mjeseca, svaki tjedan po 45 minuta, a kroz razne igraonice na djeci prilagođen način učili smo znakovni jezik - kazala je Jelena Čondor, tajnica Udruge gluhoslijepih osoba Varaždinske županije.