FOTO: Predstavom "Radost Božića na znakovnom jeziku" pripremili se za Božić Foto: Ivan Čondor / Varaždinska biskupija

FOTO: Predstavom "Radost Božića na znakovnom jeziku" pripremili se za Božić

VV / Varaždinska biskupija | 23.12.2017. u 10:00h | Objavljeno u Društvo

"Radost Božića na znakovnom jeziku" naziv je božićne priredbe Udruge gluhoslijepih osoba Varaždinske županije održane u srijedu 20. prosinca u dvorani Pastoralnog centra Varaždinske biskupije.

Ova božićna priredba tradicionalno se svake godine održava u Varaždinu, a radi se o kulturnoj, edukativnoj i zabavnoj manifestaciji koja prije svega ima za cilj promociju hrvatskoga znakovnog jezika i kulture gluhoslijepih i gluhih osoba u svrhu postizanja inkluzije gluhoslijepih i gluhih osoba u naše društvo.

- Želimo se pripremiti za blagdan Božića koji nam dolazi i to na jedan specifičan način. Okupili smo se, naime, u Pastoralnom centru Varaždinske biskupije, gluhe, gluhoslijepe, ali i čujuće osobe. Ponajprije im želimo kao volonteri pokloniti jedan dar. Želimo, uz to, da društvo vidi na koji način gluhe i gluhoslijepe osobe mogu slaviti Boga, a ovo je jako dobro mjesto za to jer želimo Krista staviti u središte budući da postoje i razni svjetovni sadržaji. Na taj način gluhe i gluhoslijepe osobe možemo uvesti u vjeru. Nadamo se da će ovo biti poticaj mnogima da i sami nauče znakovni jezik, ali i da prihvate gluhe i gluhoslijepe osobe u samu Crkvu - kazao je vlč. Leonardo Šardi, župni vikar iz Sračinca, inače vrlo aktivan u Udruzi gluhoslijepih osoba Varaždinske županije gdje je posebno angažiran u prenošenju radosne vijesti gluhim i gluhoslijepim osobama.

Božićna priredba "Radost Božića na znakovnom jeziku" je specifična po tome što se radi o jedinstvenoj manifestaciji u kojoj jednako mogu uživati gluhoslijepe, gluhe i čujuće osobe. O interesu za ovaj zanimljiv događaj dovoljno govori podatak kako se u dvorani tražilo mjesto više, a predstavu su svojim dolaskom podržali varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak i generalni vikar mons. Antun Perčić.

Na božićnoj priredbi su i ove godine tradicionalno sudjelovali polaznici Tečaja hrvatskoga znakovnog jezika u Varaždinu i studenti Učiteljskog fakulteta u Čakovcu, a pridružile su im se i gluhoslijepe osobe i volonteri iz Udruge gluhoslijepih osoba Varaždinske županije. Novost na ovogodišnjoj božićnoj priredbi je i sudjelovanje djece iz tri gradska vrtića koja su uključena u projekt "Mala škola znakovnog jezika".

- Ove godine je predstava malo drugačija jer sudjeluju djeca iz tri gradska dječja vrtića gdje smo provodili "Mali tečaj znakovnog jezika". Djeca su usvojila početne osnovne znakove i na taj način se danas predstavljaju pjesmom i recitacijom. Ta mala škola je trajala tri mjeseca, svaki tjedan po 45 minuta, a kroz razne igraonice na djeci prilagođen način učili smo znakovni jezik - kazala je Jelena Čondor, tajnica Udruge gluhoslijepih osoba Varaždinske županije.

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci