FOTO Predstavljena poštanska marka s motivom HNK Varaždin uz 150. obljetnicu kazališta Foto: Grad Varaždin

FOTO Predstavljena poštanska marka s motivom HNK Varaždin uz 150. obljetnicu kazališta

VV | 25.9.2023. u 16:33h | Objavljeno u Društvo

U HNK u Varaždinu danas je predstavljena poštanska marka koju je, povodom proslave 150. obljetnice otvorenja zgrade varaždinskog kazališta,izdala Hrvatska pošta.

Promociji su prisustvovali intendantica HNK u Varaždinu Senka Bulić, gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj, župan Varaždinske županije i izaslanik predsjednika Vlade RH Anđelko Stričak, pomoćnica izvršnog direktora Sektora Divizije mreža u Hrvatskoj pošti Katarina Belović, predsjednik Varaždinskog kluba kolekcionara Milan Pavleković te voditeljica Mreže poštanskih ureda Čakovec - Varaždin Jasminka Končevski.

16.JPG

Autor marke je likovni umjetnik Dean Roksandić, a tiskana je u 30.000 primjeraka. Ovom prigodom u Velikoj koncertnoj dvorani postavljen je poštanski sandučić i svi posjetitelji mogli su poslati prigodne razglednice s obljetničkom markom i prigodnim žigom.

- Varaždinsko kazalište jedno je od tri najznačajnija i najprepoznatljivija objekta u Varaždinu, uz Stari grad i Gradsku vijećnicu. Ova zgrada izgrađena je prije 150 godina i na današnji dan otvorena predstavom Ivana Kukuljevića Sakcinskog "Poturica“ na hrvatskom jeziku, što je bilo vrlo hrabro u to vrijeme. Ta avangarda koju smo već tada imali kao kazališna kuća i kazalište, nastavlja se i danas. Zgradu je projektirao Hermann Helmer, to je njegov biser nakon kojeg je on napravio preko 50 kazališnih koncertnih zgrada po cijeloj Europi i svijetu, a uvijek je iznad svog stola imao sliku varaždinskog HNK. Imao je 23 godine kada se gradilo kazalište u Varaždinu. Zgrada je izgrađena novcima građana našeg grada što pokazuje koliko su Varaždinci tada željeli i voljeli kulturu. Bila je završena za manje od dvije godine, a ne vjerujem da bi danas, čak uz sve moderne građevinske metode, to uspjeli napraviti u tako kratkom roku – rekao je Bosilj.

7.JPG

Župan Stričak zahvalio je Hrvatskoj pošti što na ovako prigodan način, poštanskom markom doprinosi ovoj lijepoj 150. obljetnici HNK u Varaždinu.

- Dosad je na markici bio Varaždinski klipić i naša 7. gardijska brigada Pume i zaista je lijepo što vode brigu o sjeveru Hrvatske i Varaždinskoj županiji. Samim time promoviraju našu županiju i ono što je bitno u zemlji i svijetu. Vjerujem da će ovih 30.000 poštanskih markica, koliko ih je štampano sa zgradom HNK u Varaždinu, završiti na svim kontinentima i da će se osobe koje prime razglednicu ili pismo s njom zainteresirati i informirati o Varaždinu i Varaždinskoj županiji – rekao je Stričak.

8.JPG

Intendantica HNK Varaždin Bulić ponosna je što kazalište ima svoju markicu.

- To je neko trajno sjećanje koje će ostati u našoj povijesti i sretni smo što možemo živjeti i imati dom u ovako lijepoj zgradi. Ona je kulturno središte grada Varaždina, lice i naličje. Godišnjicu obilježavamo od početka godine, a centar događanja je sada u rujnu s raznim događajima, premijerama, gostovanjima. Mislim da smo na pravi način vratili ovu zgradu, kazalište, sadržaj, predstave, umjetnike, nekako smo sve fokusirali na sjećanje otvorenja zgrade našeg kazališta koje ne bi ni bilo da nije bilo građana ovog grada koji su se okupili i pronašli sredstva da je sagrade - istaknula je intendantica HNK Varaždin.

4.JPG

Milan Pavleković je podsjetio kako je prije 10 godina Hrvatska pošta izdala dopisnicu s motivom Hrvatskog narodnog kazališta, a danas imamo i prvu poštansku marku.

- Imamo čast promovirati već drugu marku ove godine s motivom Varaždina. U svibnju smo u ediciji Dvorci Hrvatske imali Stari grad, a sada s markicom slavimo prvih 150. godina HNK u Varaždinu. Motiv je sama zgrada, a marka je nominalne vrijednosti, 0,58 eura. Najbitnije je da je izdana u količini od samo 30.000 primjeraka i zasigurno će uskoro biti filatelistički, kolekcionarski raritet. To je prekrasni arak i zato pozivam sve ljubitelje filatelije da iskoriste priliku i kupe je – rekao je Pavleković.