FOTO Predstavljena knjiga "Osam priča o prijateljstvu" koju su napisali Zmajići iz vrtića u Trakošćanskoj

VV | 5.6.2024. u 20:00h | Objavljeno u Društvo

U utorak, 4. lipnja u prostorijama dječjeg odjela Gradske knjižnice "Metel Ožegović" predstavljena je knjiga "Osam priča o prijateljstvu", koju su napisala i oslikala djeca iz grupe Zmajići iz Dječjeg vrtića Varaždin - Trakošćanska.

Priče su nastajale posljednjih nekoliko mjeseci, a mališanima su u izradi ove knjige pomogle odgojiteljice Sanja Štrok i Nada Komes.

- Iako djeca još ne znaju čitati i pisati, to za smišljanje priče nije ni potrebno. One nastaju u dječjoj mašti. Sve priče koje su djeca osmislila i tete zapisale imaju početak, radnju odnosno zaplet i sretan završetak. Oni su stvarno mali genijalci – istaknula je Martina Hranj, profesorica hrvatskog jezika i profesionalni storyteller, na predstavljanju knjige.

viber_slika_2024-06-05_10-50-20-580.jpg

Pedagoginja Dječjeg vrtića Varaždin Ksenija Pletenac je istaknula da je slikovnica prava moderna basna u kojoj djeca kroz životinjske likove koje su sami osmislili i izradili, govore o onome u čemu imaju imaju interese i iskustva. Tako su se u knjizi o prijateljstvu našle priče o pomaganju prijateljima, izletima s prijateljima, igri, pa čak i ljubavima.

- Najveća vrijednost ove slikovnice osim uspomene na dane bezbrižnosti je što su djeca razvijala svoju kreativnost, za što su često u školskom sustavu zakinuta. No, upravo ta kreativnost je vrlo važna u svim segmentima života, ne samo umjetnosti, jer obogaćuje i život pojedinca, ali njegovo okruženje i cijeli svijet - istaknuo je Ivan Mesek, likovni umjetnik na predstavljanju knjige.

I dok se mali Zmajići polako opraštaju od svojih odgajateljica i vrtića te pripremaju za nove školske i životne avanture, ova knjiga o prijateljstvu svakako će biti predivna uspomena, ali i podsjetnik i poticaj da životu mogu postići sve što požele.

viber_slika_2024-06-05_10-50-04-417.jpg