FOTO Počeo 18. Trash Film Festival, ploča na Stazi slavnih - Nenadu Brixyju Foto: Krešimir Đurić

FOTO Počeo 18. Trash Film Festival, ploča na Stazi slavnih - Nenadu Brixyju

VV/Julijana Marčec | 6.9.2023. u 18:46h | Objavljeno u Društvo

Postavljanjem nove ploče na Stazu slavnih u varaždinskoj Uskoj ulici počeo je ovogodišnji, 18. Trash Film Festival.

Ovog puta ploču je dobio Nenad Brixy, hrvatski novinar, romanopisac, komediograf, prevoditelj, pokretač i urednik mnogih časopisa, među kojima su i Varaždinske vijesti, u kojima je kao urednik radio od 1945. do 1947. godine, a koji je široj javnost ipak najpoznatiji kao prevoditelj talijanskog stripa Alan Ford. Ploču je otkrio Marinko Prga, a na otvorenju festivala bio je i varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

- Trash Film Festival stavio je Varaždin na filmsku mapu svijeta, to je kreativni festival, drugačiji od ostalih koje imamo. Sve je to proizašlo iz nekakve šale ove grupe ljudi prije 18. godina, a sada u svojoj punoljetnosti postojanja to je preraslo u jedan respektabilni, ozbiljan festival. Kad vidim iz koliko kontinenata i zemalja su pristigli filmovi u Varaždin smatram da je izgrađeno nešto veliko. I zato organizatorima čestitam na ovih 18 godina festivala i vjerujem da ćemo ih još toliko doživjeti. – rekao je Bosilj.

Od sutra do subote u kinu Gaj će biti projekcije filmova koji su u utrci za prestižnu nagradu Zlatna motorka, a o dobitnicima će odlučivati stručni žiri i publika. U četvrtak će u Elephantu u 19 sati početi filmski kviz kojeg će pripremiti popularni kvizaš Krešimir Međeral Sučević, a prije toga će svi zainteresirani moći sudjelovati u debati "AI u horor filmovima" koju će voditi prof. dr. sc. Tomislav Pletenac. 

U petak će u kinu Gaj, uz projekcije filmova u službenoj konkurenciji, biti upriličena i premijera filma Riffs of Revolution, s početkom u 20 sati, a nakon toga u Elephantu i koncert festivalskog benda Fakin' Lajsne s početkom u 22.30 minuta.
U subotu prijepodne, prvi put u sklopu festivala, u Elephantu trashovci priređuju sajam ploča i stripova a dodjela Zlatnih motorki bit će u kinu Gaj od 19 sati. 

Punoljetno izdanje ovog jedinstvenog žanrovskog festivala u ovom dijelu svijeta završit će 9. rujna u Elephantu koncertom zagrebačke grupe "Eter" čiji će koncert početi u 21 sati.

Kako je bilo na otvorenju punoljetnog festivala, pogledajte u fotogaleriji Krešimira Đurića.