FOTO Pjesmom i plesom proslavili Dan starijih osoba: Daj nam Bog zdravlja i malo veće mirovine! Foto: Krešimir Đurić

FOTO Pjesmom i plesom proslavili Dan starijih osoba: Daj nam Bog zdravlja i malo veće mirovine!

Varaždinske vijesti | 1.10.2021. u 12:48h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Veselje, pjesma i ples zavladali su danas centrom Varaždina: na sam Međunarodni dan starijih osoba više od stotinu umirovljenika iz svih udruga s područja Varaždinske županije prodefiliralo je gradskim ulicama, od Kapucinskog trga do Korza.

dan_starijih_osoba_varazdin_01102021_3.jpg

Mimohod umirovljenika i osoba starije životne dobi je, uz podršku Županije, organizirao Savez udruga umirovljenika i starijih osoba Varaždinske županije, koji broji 8.700 članova u 31 udruzi.

- Sreća je neizmjerna! Vidi se to na licima svih naših članova koji su došli, nažalost, u smanjenom broju zbog pandemije. Sudjeluju predstavnici svih naših udruga, a odlučili smo nakon dvije godine organizirati mimohod i proslaviti naš Dan zato što nam je to životno veselje. Svi smo cijepljeni i disciplinirani, jer znamo što znači imati Covid-19. Slavimo Dan starijih osoba i podsjećamo da smo mi stvarali ovaj svijet i napravili ovo što imamo. Predivno je biti umirovljenik u Varaždinskoj županiji jer imamo vodstvo koje nas podržava i o nama brine, što je najvažnije. Daj nam Bog zdravlja i malo veće mirovine! – poželjela je Jadranka Bahlen, predsjednica Saveza udruga umirovljenika i starijih osoba.

dan_starijih_osoba_varazdin_01102021_5.jpg

Umirovljenike je ispred Županijske palače na Franjevačkom trgu dočekao i pozdravio predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić.

- Stvarno je lijepo vidjeti naše umirovljenike ovako vesele, raspjevane i nasmijane. U Varaždinskoj županiji živi oko 43.000 umirovljenika, što je više od četvrtine našeg ukupnog stanovništva. Svima njima čestitam Međunarodni dan starijih osoba te im želimo poručiti koliko su važni i koliko cijenimo njihovo životno i radno iskustvo te doprinos cijelom društvu. Svima skupa nam cilj mora biti poboljšati njihov životni standard. Hrvatska Vlada je u proteklih pet godina najniže mirovine povećala za 23 posto, a prosječne za 18 posto, dok novim usklađenjem mirovine rastu 2,5 posto te će učiniti sve što je moguće da rast mirovina u sljedećem razdoblju bude još veći – istaknuo je Križanić.

– U našoj županiji više od 2.000 ljudi koristi usluge domova za starije i nemoćne, a potrebe su veće. Kao što znate, zgrada Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin je postala vlasništvo Županije, što će omogućiti nova ulaganja u taj objekt. S obzirom da Europska unija potiče skrb o starijim osobama izvan institucija, za EU financiranje je prijavljen projekt uređenja dnevnog centra u Novome Marofu za 20 korisnika. Podsjetiti treba da u sklopu Doma umirovljenika u Varaždinu već djeluje i dnevni boravak u kojem je organizirana skrb o starijim osobama tijekom dana. Županija skrbi i o starijim osobama koje žive u svojim domovima putem programa „Pomoć u kući“, koje provodi Društvo Crvenog križa Varaždinske županije, a skrbe za oko 160 korisnika. Nastavili su i s provedbom projekta Zaželi u sklopu kojeg 31 gerontodomaćica skrbi o ukupno 186 korisnika – podsjetio je Križanić.

dan_starijih_osoba_varazdin_01102021_23.jpg

Raspjevanu povorku umirovljenika ispred Gradske vijećnice dočekali su varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj i njegov zamjenik Miroslav Marković, čestitajući im njihov dan.

- Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što vam kao gradonačelnik Varaždina mogu čestitati Međunarodni dan starijih osoba. Svaka jedinica lokalne samouprave treba brinuti o svojim sugrađankama i sugrađanima starije životne dobi. Grad Varaždin ima dobru suradnju s Udrugom umirovljenika Grada Varaždina i pomaže im u njihovim aktivnostima. Želim vam da svoje "zlatne" dane provodite što češće ovako aktivno u dobrom raspoloženju kao što je to danas - rekao je Bosilj okupljenim umirovljenicima.

Veselo je danas bilo i u Domu za starije i nemoćne osobe u Zavojnoj ulici: svoj Dan proslavili su prigodnom priredbom u kojoj su briljirali korisnici Doma. Priređen je nastup mještovitog pjevačkog zbora, autorski recital i glumačkim skečom.

Zamjenica župana Silvija Zagorec je sve korisnike Doma obradovala prigodnim voćno-slatkim poklonima te im čestitala njihov dan ističući kako naši stariji sugrađani zaslužuju imati dostojanstvenu starost, koja nije samo obveza obitelji, već cjelokupnog društva.

- Varaždinska županija izdvojila je brigu o starijima kao prioritet te u sklopu brojnih projekata brine o dostupnosti primjerene zdravstvene i socijalne skrbi, osiguranju aktivnog zdravog starenja i unapređenju kvalitete življenja. Želim da vam ovaj Dan bude dan veselja i ugodnog druženja, da vam vrijeme provedeno u Domu bude obogaćeno zanimljivim aktivnostima, a mi ćemo i dalje maksimalno brinuti o vama koji zavređujete posebnu pažnju. U Županiji imate i prijatelja i partnera – rekla je Zagorec.