FOTO ODRED IZVIĐAČA SIRIUS Održana 25. akcija “Ulicama Varaždina 2022”

Varaždinske vijesti | 30.10.2022. u 10:30h | Objavljeno u Društvo

U subotu 22.10.2022. god., u organizaciji Odreda izviđača “Sirius”, po jubilarni dvadeset i peti puta uspješno je organizirana tradicionalna akcija “Ulicama Varaždina”.

U Varaždinu su se i ove godine okupili izviđači, pretežno učenici osnovnih i srednjih škola sjeverne i sjeverozapadne Hrvatske.

Na akciji je sudjelovalo oko 300 izviđača iz deset izviđačkih udruga iz Zagreba, Koprivnice, Krapine, Križevaca, Velike Gorice, Samobora, Sv. Martina pod Okićem, Veternice, Kotoribe, Strahoninca, Čakovca i Varaždina. Kratko otvaranje akcije odvijalo se na sportskom igralištu ispred dvorane u Graberju.

Osnovni cilj akcije je bio upoznavanje znamenitosti grada Varaždina te snalaženje u njemu. Također, kao jedan od ciljeva akcije je bila promocija Grad Varaždina kao jedne od značajnijih turističkih destinacija kontinentalne Hrvatske.

I ove godine se u sklopu akcije „Ulicama Varaždina“ održala nacionalna aktivnost Saveza izviđača Hrvatske pod nazivom „Jesenske igre poletaraca regija Sjever“.

U sklopu projekta „Mladi volonter - volontiranje u izazovnim vremenima II“, sufinanciranog od strane grada Varaždina, akcija „Ulicama Varaždina“ okupila je petnaestak mladih volontera iz Lepoglave, Čakovca, Kotoribe i Varaždina koji su sudjelovali u pripremi i provedbi ove aktivnosti za djecu.

Dvadeset četiri ekipe izviđača i jedanaest ekipa poletaraca kretale su se po Varaždinu pomoću plana grada s ucrtanim kontrolnim točkama i uputama te su rješavale razne zadatke (brzinsko vezanje čvorova, pronalazak određenih mjesta u gradu, kviz znanja, igre „Pronalaženje biljki“, „Tronoga utrka sa čašama“ i „Izrada i bacanje papirnatih aviona“, brzinski prolaz dijela staze te prenošenje poruke).

Starije ekipe su morale proći ukupno deset, a mlađe sedam kontrolnih točaka sa zadacima te pokazati kako se orijentiraju u, većini njih, nepoznatom gradu.

Aktivno su sudjelovali i stariji istraživači i izviđački voditelji, prolazeći za njih posebno pripremljenu stazu. Nakon obavljenih zadataka u gradu, izviđači su ručali u restoranu Studentskog centra.

Akcija „Ulicama Varaždina“ je dijelom natjecateljskog karaktera pa su poznati i pobjednici u starijoj kategoriji. Prvo mjesto odnijela je ekipa iz Udruge Skauta „Savski Gaj“ iz Zagreba, drugo mjesto Izviđački Odred „Veternica“ iz Zagreba, te treće mjesto je osvojila ekipa iz Odreda Izviđača „Okić“ iz Sv. Martina pod Okićem.

Organiziranje akcije potpomogao je Grad Varaždin putem sufinanciranja projekta "Mladi volonter – volontiranje u izazovnim vremenima II“, Savez izviđača Hrvatske putem sufinanciranja Jesenskih igara poletaraca regije Sjever te poduzeće ELKOM Nord GmbH putem donacije.

Galerija slika