FOTO Obrazovanje kao temelj: Panel „Karijera u zdravstvu“ na UNIN Connect Weeku

vv | 16.5.2024. u 11:19h | Objavljeno u Društvo

Povodom Međunarodnog dana sestrinstva treći dan UNIN Connect Weeka bio je upravo u znaku tog sektora. Uz uvodne riječi pročelnice Odjela za sestrinstvo izv.prof.dr.sc. Marijane Neuberg koja je naglasila važnost ovogodišnjeg gesla Međunarodnog udruženja medicinskih sestara i tehničara „Naše sestre – naša budućnost“, na Sveučilištu Sjever je upravo tim povodom organizirana i panel rasprava „Karijera u zdravstvu“ na kojoj su svoja iskustva, svoj put i savjete studentima dali ugledni stručnjaci iz tog sektora. S obzirom na to da se na Sveučilištu Sjever obrazuje veliki broj studenata upravo u zdravstvenoj struci, panel je pobudio veliki interes i najveća dvorana u Sveučilišnom centru Varaždin bila je premala za sve koji su željeli čuti sudionike panela: predsjednika Hrvatske komore medicinskih sestara Marija Gazića, predsjednicu Hrvatske udruge medicinskih sestara Tanju Lupieri, osnivača Florence grupe Sinišu Nikšu Matasa, ravnatelja Opće bolnice Varaždin doc. dr. sc. Damira Poljaka i predsjednicu Udruge oboljelih od raka pluća i drugih bolesti pluća Sandru Karabatić.

Potreba medicinskih sestara i tehničara na tržištu rada dobro je poznata.

 - Prije dvije i pol godine prema analizi koja je rađena s Ministarstvom zdravstva u bolničkom sustavu, najvećem dijelu zdravstvenog sustava, nedostajalo je oko 4000 medicinskih sestara. Taj nedostatak nije samo u Hrvatskoj već je prisutan i u drugim europskim zemljama. Potrebno je povećati financijska primanja tog dijela zdravstvenog sustava, ali i povećati kvote za upis tih smjerova. Cilj je da plaće medicinskih sestara budu tolike da im se ne isplati odlaziti van Hrvatske - naglasio je predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić.

LU_07861.jpg

Da se osjeti veliki manjak u tom sektoru potvrdio je i ravnatelj Opće bolnice Varaždin.

- Prošle godine raspisali smo natječaj za 85 medicinskih sestara, 42 ih se javilo. Reorganizacijom smo uspjeli zadovoljiti trenutne potrebe, no to nam potvrđuje koliki je manjak. Uz to, europsko tržište koje se otvorilo predstavlja nam opasnost i moramo napraviti sve da zadržimo medicinske sestre ovdje - zaključio je Poljak koji je na mjesto ravnatelja došao upravo iz sestrinske profesije.

Sestrinstvo kao profesija doživjelo je u protekla tri desetljeća velike promjene.

- Danas se medicinske sestre i tehničari obrazuju do najviših akademskih razina, danas su pročelnici studija, aktivno sudjeluju u nastavi, ravnatelji su zdravstvenih ustanova - istaknula je predsjednica Hrvatske udruge medicinskih sestara Tanja Lupieri.

Upravo je važnost obrazovanja bila jedna od tema panela „Karijera u zdravstvu“.

- Sve ono što naučite u životu vam se duplo više vrati. Znanje vam nikada nitko ne može uzeti pa tako i diploma, pogotovo ova sa Sveučilišta Sjever, ne pokazuje da ste samo nešto završili već i da ste stekli veliko znanje - naglasio je Mario Gazić.

LU_07891.jpg

- Obrazovanjem ne radite samo na sebi već i na jačanju struke. Zahvaljujući tome danas smo preuzeli katedre, ravnateljstva i dobili smo ulogu kakva nam pripada - istaknuo je osnivač Florence grupe Siniša Nikša Matas.

Koliko su važne emocionalna i socijalna inteligencija u profesiji složili su se svi govornici, a samim time i izrazili veliku zabrinutost pojave online studija sestrinstva te postavili retoričko pitanje: „Mislite li da djelatnik bilo kojeg odjela u zdravstvu može raditi od doma? Ključan element profesije je ljudski kontakt, a to online studij ne može nadomjestiti.“

Panelisti su sa studentima podijelili svoje priče o njihovom putu u karijeri, lijepe ali i teške trenutke.

- Ono što je mene pokrenulo bila je situacija kada me je jedan mlađi čovjek, obolio od karcinoma pluća, molio da mu pomognem sastaviti dopis Ministarstvu kako bi mu se osigurao lijek koji nije bio na listi HZZO-a, što je bila još jedina opcija. Na žalost, on taj lijek nije dočekao no na kraju svog života me molio da osnujemo udrugu i da nastavimo tu borbu za njega - istaknula je predsjednica Udruge oboljelih od raka pluća i drugih bolesti pluća Sandra Karabatić.

Sestrinstvo je profesija koja otvara mnoge mogućnosti i jedna je od najbrže rastućih profesija, istaknuli su panelisti. „Danas, ako smo dovoljno obrazovani sestrinstvo ima niz mogućnosti u razvoju karijera“, naglasila je Karabatić. „Kroz obrazovanje smo stekli izuzetnu širinu i zadiremo u sva područja, od medicine, ekonomije, menadžmenta, prava. Godinama smo se osjećali u podređenom položaju, no danas znamo da nam je naše znanje dalo toliko toga i da smo se uzdigli iznad mnogih drugih“, dodao je doc. dr. sc. Poljak i za kraj zaključio: „To je posao kojeg čovjek voli i koji se živi.“

LU_07821.jpg