FOTO Novim aktivnostima 6. osnovna škola pokazuje svoju kreativnost Foto: Ivana Dreven

FOTO Novim aktivnostima 6. osnovna škola pokazuje svoju kreativnost

| 8.11.2016. u 15:31h | Objavljeno u Društvo

Učenici i učitelji varaždinske 6. osnovne škole u novu su školsku godinu krenuli s trinaest novih izvannastavnih aktivnosti, koje su danas predstavili u školskoj blagovaonici.

Među novim aktivnostima školskog kurikuluma su tako Mali znanstvenici, Mali tehničari, Mali informatičari, Domaćinstvo, Astronomska grupa, Etno grupa i mnoge druge, a o školskim je aktivnostima govorio i ravnatelj škole Mario Stančić.

- Cijeli ovaj projekt zapravo je započeo prije četiri godine kad smo odlučili roditeljima otvoriti vrata škole. Počelo je time da smo ih pozvali da zajedno oličimo školske zidove kako bismo stvorili osjećaj pripadnosti i kod roditelja i kod učenika. Zajedno smo stvorili viziju, misiju i vrijednosti, a vizija počinje riječima "Škola i roditelji zajedno" i mogu reći da je upravo to temelj našeg uspjeha, kao što su to i izvrsni, motivirani učitelji te izvrsna suradnja s učenicima. U našoj školi se slušaju prijedlozi i roditelja i učenika i ovo je rezultat svega toga. Tijekom proteklih godina čak je 70 posto naših učitelja sudjelovalo u europskim projektima, što je u školu donijelo nove ideje i svježinu. S ponosom mogu reći da je 13 novih aktivnosti nastalo kao rezultat rada i motivacije učitelja, ali i suradnje s roditeljima i učenicima - naglasio je ravnatelj.

Mali znanstvenici uče biologiju i kemiju i rade eksperimente, Mali tehničari eksperimentalno rade u području tehničke kulture i fizike, a u školi djeluju čak tri grupe Malih informatičara. Tu su i Domaćinstvo, rano učenje fizike u 5. i 6. razredu, učenička radijska emisija "Mojih šest minuta" kroz koju učenici mogu izraziti svoja mišljenja, očekivanja i stavove o svemu što ih zanima.

- Imamo i "Čaj s ravnateljem", na kojem svakog tjedna razgovaramo s učenicima o problemima koji ih muče te ih nastojimo zajednički riješiti. Razvili smo i snažnu novinarsku grupu, u kojoj radi čak pet učitelja. Mjesečno objavljujemo do 100 vijesti na internetskoj stranici škole. Osim učenika viših razreda, sada smo uključili i učenike nižih razreda. Novinarska grupa radi i na engleskom i njemačkom jeziku, što nam je jako važno budući da dosta surađujemo sa školama po Europi. Uveli smo i fotografsku grupu od prvog razreda, jer se pokazalo da su učenici, osim za likovno stvaralaštvo, vrlo zainteresirani za fotografiju - kazao je Stančić.

Škola razvija i druge kreativne aktivnosti pa tako ima i Klub ljubitelja knjige, koji bi s vremenom trebao prerasti u debatni klub. Osnovan je i šahovski klub, astronomska grupa, a osim prometne grupe u kojoj učenici uče i polažu samostalno upravljanje biciklom, škola ima i školsku prometnu jedinicu koja regulira promet ispred škole. Usto, osnovana je i grupa mladih biciklista koji popravljaju bicikle.

Na prijedlog učenika, prošle školske godine uveden je i Dan kućnih ljubimaca, a škola se ponosi i drugim redovnim aktivnostima i projektima kao što su Sportski dan, Dan otvorenih vrata, Božićni plesnjak i Večer talenata, Zdravi tjedan, Školski karneval, Dan nadarenih učenika, Dan kulture i Ples generacija. Brojni su i projektni dani: dan informatike, dan kemije, matematički dan i slično, a u školi djeluju i brojna društva - školsko-sportsko društvo, učenička zadruga, planinari, eko-škola te klub orijentacijskog trčanja u koji se uključilo mnogo učenika i učitelja.

- Osim u projektima, prava snaga škole se očituje i u tome da učitelji i razredne i predmentne nastave rade zajedno, kroz školske projekte i izvannastavne aktivnosti. Time se stvaraju i razvijaju pozitivni odnosi - zaključio je ravnatelj.