FOTO: Noć muzeja u Lepoglavi obilježili "dedek" od dva metra i veliki licitari Foto: Grad Lepoglava

FOTO: Noć muzeja u Lepoglavi obilježili "dedek" od dva metra i veliki licitari

Varaždinske vijesti | 4.2.2020. u 18:32h | Objavljeno u Društvo

Grad Lepoglava je i ove godine bio jedan od gradova koji se priključio manifestaciji Noć muzeja. U Lepoglavi se te noći, 31. siječnja, mogla razgledati izložba "UNESCO u Lepoglavi" posvećena 10. godišnjici upisa lepoglavske čipke, licitara i tradicije izrade drvenih igračaka na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Izložba je bila postavljena u lepoglavskom Domu kulture u kojem su posjetitelji mogli razgledati izloženu lepoglavsku čipku te tradicijske drvene igračke iz Hrvatskog zagorja i licitare. Izložba je bila popraćena stručnim radionicama na kojima su se posjetitelji, uz stručno vodstvo, mogli upoznati s načinom izrade lepoglavske čipke, keramike s motivima lepoglavske čipke, licitara i drvenih igračaka te se sami okušati u njihovoj izradi. U tome su najviše uživali najmlađi posjetitelji – djeca iz dječjih vrtića Lepoglava i Runolist iz Žarovnice.

Posebnu su pažnju posjetitelja privukli uvećana instalacija pribora za izradu čipke – "dedek" od dva metra te licitari neobičajno velikih dimenzija. Članovi KUD-a Lepoglavski pušlek za ovu su prigodu pripravili mlinčani kolač koji su mogli kušati oni koji su u Noći muzeja posjetili lepoglavski Dom kulture, a kojih je prema riječima organizatora bilo oko 900.

lepoglava_noc_muzeja_2020_01.jpg

lepoglava_noc_muzeja_2020_02.jpg

lepoglava_noc_muzeja_2020_03.jpg

lepoglava_noc_muzeja_2020_04.jpg

lepoglava_noc_muzeja_2020_06.jpg

lepoglava_noc_muzeja_2020_07.jpg

lepoglava_noc_muzeja_2020_08.jpg

lepoglava_noc_muzeja_2020_09.jpg

lepoglava_noc_muzeja_2020_10.jpg