FOTO Na kavi s Ivanom Cankarom: obilježen Slovenski kulturni dan Foto: Krešimir Đurić

FOTO Na kavi s Ivanom Cankarom: obilježen Slovenski kulturni dan

vv | 5.2.2023. u 09:00h | Objavljeno u Društvo

Kao i prethodnih godina i ove godine je Udruga Ritam misli iz Varaždina priredila prigodni program kojim je obilježila Prešernov dan - Slovenski kulturni dan. 

Riječ je o programu "Na kavu s pjesnikom", koji se priređuje na trgovima ili ulicama koje nose ime slovenskih književnika, a ovoga puta okupljanje je bilo kod ulice Ivana Cankara, blizu Kapucinskog trga u Varaždinu.

Uz članove udruge te pjesnike i ljubitelje pjesničke riječi prigodnom poetsko-glazbenom programu nazočili su i veleposlanik Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj Nj.e. Gašper Dovžan, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković.

Sve prisutne je pozdravila Ljubica Ribić, predsjednica Udruge Ritam misli, a zatim je i župan Stričak pohvalio organizaciju ovakvih programa kojima se njeguje i čuva uspomena na poznate književnike.

- Čestitam udruzi na organizaciji ovog lijepog programa te bih naglasio kako Varaždinska županija podupire rad svih udruga jer ako su ljudi spremni svoje vrijeme, trud i znanje uložiti u rad i aktivnosti udruga onda je naša obaveza da to podržavamo i promoviramo. Od prvog dana ove godine ušli smo u Schengenski prostor i više ne postoje rampe na prijelazima koje su nas malo usporavale u održavanju ovakvih vrsta druženja. Osim te institucionalne suradnje na razini država, županija i gradova, važno je da i građani daju svoj doprinos jačanju odnosa, a to mogu najbolje putem udruga – rekao je Stričak.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković srdačno je pozdravio sve prijatelje iz Slovenije, pjesnike i ljubitelje pjesničke riječi.

- Drago mi je što udruga Ritam misli već treću godinu organizira ovakvo događanje u čast slovenskim znamenitim osobama čija imena nose nazivi naših ulica. Prešernov dan najveći je kulturni praznik u Sloveniji, a podržavamo ga i mi u Varaždinu kroz rad ove udruge. Zahvaljujem se i veleposlaniku na dolasku u Varaždin. Suradnju i prijateljstvo sa Slovenijom njegujemo upravo kroz ovakve projekte, kada se upoznajemo s njihovom kulturom, zato uvijek možete računati na podršku Grada Varaždina – rekao je Marković.

Veleposlanik Dovžan se također zahvalio na pozivu da nazoči današnjem događaju te je istaknuo kako pripadnici Slovenske nacionalne manjine u Varaždinskoj županiji iako malobrojni imaju dobar i kvalitetan život te su aktivni u društvenom razvoju sredine u kojoj žive.

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković je istaknuo važnost ovakvih događaja naznačivši pritom kako je upravo Varaždin grad kulture u kojem se njeguju različiti običaju i poštuju različite kulture.

U prigodnom programu su nastupali, uz članove Ritma misli i gosti iz Slovenije; pjesnici i glazbenici iz Ruša te članovi udruge Blagajana iz Vrhnike, rodnog mjesta Ivana Cankara, koji svojim programom približili njegovo stvaralaštvo.