FOTO Na FOI-ju započeo 11. Studentski simpozij o interkulturalnom učenju Foto: FOI

FOTO Na FOI-ju započeo 11. Studentski simpozij o interkulturalnom učenju

Varaždinske vijesti | 22.5.2023. u 20:17h | Objavljeno u Društvo

Na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu se od 21. do 29. svibnja održava 11. Studentski istraživački simpozij o interkulturalnom učenju "Research Topics and Intercultural Learning in the International Context".

Sudionici Simpozija su profesori i studenti partnerskih sveučilišta u SAD-u: University of Cincinnati, Ohio, University of Centralna Florida, Orlando, Penn State University, State College, Indiana State University, Terre Haute i predstavnici domaćina. Na ovogodišnjem simpoziju sudjeluje 15 profesora i studenata iz SAD-a. Voditeljica simpozija je prof. dr. sc. Violeta Vidaček Hainš, a suvoditelj je Eugen Petošić, predsjednik Studentskog zbora FOI.

Osnovni cilj je umrežavanje studenata i nastavnika FOI-ja u međunarodne timove, razvoj kompetencija komuniciranja u međunarodnom okruženju te povezivanje obrazovnih institucija s institucijama lokalne zajednice. Osim stručnih kompetencija, ovim projektom potiče se socijalna osjetljivost i pomoć potrebitima.

Posebno se ističu interdisciplinarne istraživačke teme kojima se bave eminentni stručnjaci i mentori iz Sjedinjenih Američkih Država. Nadareni studenti imaju prilike usporediti vlastite projekte s istraživanjima svojih kolega u SAD-u, dobiti nove ideje i priliku za umrežavanje.

Simpozij uključuje studentske prezentacije i pozvana predavanja eminentnih stručnjaka iz Amerike, upoznavanje s praksom socijalnog poduzetništva, volontiranje, posjet institucijama u lokalnom okruženju i upoznavanje s prirodnom i kulturnom baštinom Hrvatske pod zaštitom UNESCO-a.

Simpozij se kontinuirano održava od 2010. godine, a u okviru ovog projekta ostvareno je 120 mobilnosti američkih studenata i profesora u Varaždin, kao i studenta i profesora FOI-ja u Sjedinjene Američke Države.
Aktivnosti su realizirane uz potporu Uprave Fakulteta, Ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu, Studentskog zbora FOI i Sveučilišta, Varaždinske županije, Studentskog centra Varaždin, partnerskih Sveučilišta iz SAD-a i brojnih volontera.