FOTO Muzej Međimurja Čakovec u veliku obljetnicu zakoračio velikim projektima Foto: Međimurska županija

FOTO Muzej Međimurja Čakovec u veliku obljetnicu zakoračio velikim projektima

Varaždinske vijesti | 28.2.2024. u 16:16h | Objavljeno u Društvo
Izbori 24 - DP

Budućnost je obasjala prošlost čuvanu u Muzeju Međimurja Čakovec, najznačajnijoj međimurskoj ustanovi kulture, koja je veliku obljetnicu – 70 godina djelovanja – dočekala na pragu novih velikih projekata.

70-godina-Muzeja-Medimurja-Cakovec-28022024_2.jpg

Danas je u Riznici Međimurja održana konferencija za medije na temu budućnosti MMČ-a u svjetlu jubileja.

70-godina-Muzeja-Medimurja-Cakovec-28022024_16.jpg

Podsjetimo, MMČ je pod imenom Gradski muzej Čakovec osnovan u veljači 1954. godine, a godinu kasnije, 29. svibnja, otvorio je posjetiteljima vrata prvog stalnog postava u utvrdi Starog grada.

O povjesnici Muzeja govorila je ravnateljica Maša Hrustek Sobočan, spomenuvši da je ustanova osnovana kako kompleksan muzej zavičajnog tipa, što je i danas.

70-godina-Muzeja-Medimurja-Cakovec-28022024_17.jpg

- Svi ravnatelji i ravnateljice, kao i kustosi i svi ostali djelatnici Muzeja pridonijeli su njegovu razvoju, dajući svoj maksimalni individualni doprinos, baš kao i akademski kipar i prvi direktor ustanove Aleksandar Schulteis,te njegov suradnik, administrativni djelatnik i preparator Stjepan Leiner - kazal je i dodala da Muzej današnje ime nosi od 1965.

Isprva su u fortifikaciji izložena 854 predmeta na 136 kvadratnih metara prostora. Palača je u to doba imala svoje stanare te je u njoj bila smještena škola i ambulante. Danas se muzejski prostori prostiru cijelom palačom i utvrdom, s 31.000 izloženih predmeta, u 53 zbirke.

70-godina-Muzeja-Medimurja-Cakovec-28022024_18.jpg

Ravnateljica Hrustek Sobočan ističe da se Muzej skrbi i za Stari grad kao kompleks s posebnim statusom kulturnoga dobra:

- Zahtjevan je to zadatak, te smo utoliko ponosniji na velike razvojne dosege te nagrade koje je naš Muzej i njegovi djelatnici osvojili. Poznato je da smo ušli u finale izbora za najbolji muzej Europe, te smo pozvali na proglašenje u Portugal, u svibnju, kada ćemo saznati i rezultate - rekla je Maša Hrustek Sobočan.

Muzej Međimurja Čakovec obljetnicu će slaviti cijele godine, od svibanjske izložbe Oton Iveković, do popularnih edukativno-kreativnih programa za djecu i odrasle, manifestacija poput Malih školskih kustosa i Zrinijade, do novog sadržaja Popularna predavanja petkom koja su već našla svoju publiku, i dana otvorenih vrata arheološkog kompleksa sv. Jelene u Šenkovcu.

- Radimo i na monografiji Staroga grada i ove godine ćemo je također predstaviti javnosti - otkrila je ravnateljica.

I župan Međimurske županije Matija Posavec nadahnuto je i s ponosom govorio o međimurskoj najznačajnijoj ustanovi kulture:

- Obljetnica naše najznačajnije institucije kulture, neraskidivo vezane uz naš najvrjedniji kulturno-povijesni spomenik, važan je događaj za ovaj kraj. Međimurje bogatstvom svoje kulture i povijesti nadilazi svoje granice i imamo se čime ponositi. Odlučili smo to blago sačuvati jer upravo kroz kulturu najviše projiciramo naš identitet. Unazad tri godine, od obnove Riznice, napredak ustanove se vidi u bogatstvu sadržaja, u broju posjetitelja, te se pozitivno reflektira i na turističke brojke - istaknuo je župan Posavec te najavio nove velike projekte.

70-godina-Muzeja-Medimurja-Cakovec-28022024_20.jpg

- Odlučili smo obnoviti pročelje Muzeja, te nastaviti s rekonstrukcijom palače u smislu statičke sanacije i stvaranja ljepšeg vizuala. Uredit ćemo i parkiralište te rekonstruirati tavanski prostor u palači. Potpisali smo sporazum o obnovi kuće Ladislava Kralja Međimurca, uz što imamo još mnogo planova vezanih uz adaptaciju mauzoleja Zrinskih u Šenkovcu - istaknuo je župan, dodavši da je većina budućih projekata dio platforme koju smo nazvali Ekomuzej Međimurje malo, s kojom će na svakoj lokaciji u Međimurju gdje je ispisana povijest oživjeti interpretacijski centar.

70-godina-Muzeja-Medimurja-Cakovec-28022024_21.jpg

- Zato smo prijavili nekoliko projekta, među kojima je zasad odobren projekt izgradnje Palače međimurske popevke u Donjoj Dubravi, vrijedan 5,5 milijuna eura. Želimo revitalizirati i Feštetićev kaštel u Pribislavcu. Bili smo na rezervnoj listi s tim projektom, no uvažena nam je žalba što budi nadu da ćemo dobiti i taj projekt - rekao je župan, posebno pohvalivši stručnost, kreativnost i marljivost djelatnica i djelatnika MMČ-a.

Simbolika loga

Logotip koji će pratiti obilježavanje 70. obljetnice MMČ-a, izradila je akademska umjetnica Rusa Trajkova, predstavivši svoj rad.

70-godina-Muzeja-Medimurja-Cakovec-28022024_19.jpg

- Radi se o rođendanskom logotipu u duhu konstruktivizma. U korijenu te riječi sadržana je simbolika gradnje i nadgradnje, odnosno razvojnog puta našega Muzeja. Upravo '50-ih, kada je muzej i osnovan, konstruktivizam kao smjer je ušao na hrvatsko područje - pojasnila je umjetnica te dodala da je Muzej inspirativan zato što se u njemu umjetnost događa, ali se i čuva u ime čovjeka u čijoj je službi.

Više fotografija pogledajte u nastavku: