FOTO Mališani uživali u zvukovima prirode na Susretu u vrtovima u Varaždinskim Toplicama Foto: Grad Varaždinske Toplice

FOTO Mališani uživali u zvukovima prirode na Susretu u vrtovima u Varaždinskim Toplicama

Varaždinske vijesti | 3.6.2023. u 20:19h | Objavljeno u Društvo

Perivoj u Varaždinskim Toplicama, u petak, 2. lipnja bio je domaćin 5. Susreta u vrtovima – "Rendez-vous aux jardins", u suradnji Ministarstva kulture Francuske Republike, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Konzervatorskog odjela u Varaždinu.

susret_u_vrtovima_varazdinske_toplice_02062023_4.jpg

Već petu godinu zaredom, Hrvatska sudjeluje u manifestaciji Susret u vrtovima - Rendez-vous aux jardins, koju francusko Ministarstvo kulture organizira od 2003. godine prvog vikenda u lipnju. Tijekom ovog vikenda, javnosti se otvaraju privatni i javni vrtovi, parkovi i perivoji diljem Europe s ciljem poticanja građana da se još više posvete svojoj okolini, uživaju u ljepoti oblikovanih prostora i postanu svjesni povezanosti između ljudi i prirode.

U koordinaciji Ministarstva kulture i medija te u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Varaždinu priređen je prigodan edukativan program u Lječilišnom perivoju u Varaždinskim Toplicama za djecu Dječjeg vrtića "Tratinčica" Varaždinske Toplice.

susret_u_vrtovima_varazdinske_toplice_02062023_1.jpg

Programu su prisustvovale djelatnice Konzervatorskog odjela u Varaždinu, pročelnica dr.sc. Vesna Pascuttini-Juraga, konzervatorice Ivančica Peharda i Martina Matijaško, te predstavnica Ministarstva kulture i medija iz Zagreba Zrinka Stepanić Hofer.

- Ove godine odabran je Perivoj u Varaždinskim Toplicama, s obzirom na to da je tema cijelog Susreta priroda, odnosno Perivoj i zvukovi. Perivoj je prepun zvukova, ptica i šumova vjetra, čuje se čak i žubor termalne vode koja izvire na samom arheološkom nalazištu - istaknula je arheologinja i povjesničarka umjetnosti Ivančica Peharda.

Ova manifestacija također ističe važnost podizanja svijesti o zaštiti, očuvanju i obnovi ovakve vrste baštine, posebno među djecom i mladima. Ovogodišnja tema "Glazba u vrtu" stavlja naglasak na zvukove koji dolaze iz vrtova i parkova.

susret_u_vrtovima_varazdinske_toplice_02062023_2.jpg

- Uključena su djeca iz Dječjeg vrtića "Tratinčica" koje smo proveli po Perivoju, malo im ukazali na povijest i značaj samog Perivoja kao i arheološkog lokaliteta koji se, u prvim fazama razvoja Perivoja, zapravo nalazio kao njegov neodvojivi dio. Tijekom vremena, zbog arheoloških istraživanja i svih nalaza koji su došli, taj donji dio Perivoja je pretvoren u arheološki park što je vrlo posebno i u našim nacionalnim okvirima, ali i u nekim europskim okvirima - zaključila je Peharda.

susret_u_vrtovima_varazdinske_toplice_02062023_3.jpg