FOTO Maknuta zaštitna ograda postavljena zbog radova na varaždinskoj sinagogi koja uskoro slavi 160 godina

IHR/Varaždinske vijesti | 13.8.2021. u 20:02h | Objavljeno u Društvo

Ovih su dana s varaždinske sinagoge maknuta zaštitna ograda koja je postavljena zbog radova koji su na njoj trajali te je tako sinagoga, uoči velikog jubileja, 160. godišnjice zablistala punim sjajem. 

- To je jedan značajan jubilej koji treba obilježiti, a mi ćemo ga obilježiti tako da ćemo napraviti posebnu, specijalnu rasvjetu kako bi to postao spomenik na ponos Varaždinu - izjavio je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj u emisiji VTV Televizije Varaždin info.

I dok je varaždinska sinagoga izvana zablistala, varaždinski gradonačelnik je ustvrdio kako je njezina obnova još jedan primjer kako se ne treba raditi.

- Bi li vi svoju kuću počeli obnavljati da prvo napravite fasadu, a onda krenete s uređenjem unutarnjeg prostora? Ovo je po meni još jedan primjer kako se nije trebalo raditi. Kada uđete u sinagogu zapitate se što je to na glavnom svodu? Pukao je svod nakon zadnjeg potresa koji je razrušio Banovinu! I svi znaju da je puknuo, ali nitko ne reagira. Dao sam nalog te je mimo natječaja monitrana cjevna konstrukcija koja sve to pridržava jer su mi statičari rekli da bi se u slučaju srednje jakog potresa sve moglo urušiti poput kule od karata, a naručio sam i izradu statičkog elaborata i projekta. Svaka čast osobama koje su radile na tom projektu, bivšem pročelniku Konzervatorskog odjela u Varaždinu Željku Trstenjaku koji je za smiješnu naknadu svakodnevno tamo da bi se varaždinska sinagoga restaurirala u pravome obliku. Bivšoj gradskoj vlasti zamjeram to što su u obnovu krenuli na krivi način: prvo je to trebalo statički riješiti, ali se željelo napraviti da lijepo izgleda. OK, ali što ćemo unutra? To će nas koštati sigurno još pet milijuna kuna, a treba pričekati još statičare što će reći. Sva sreća da ulazimo u ITU. Od sljedeće godine će se raspisati natječaji za nišu kulturne baštine. Ako nećemo moći varaždinsku sinagogu prijaviti za kulturnu baštinu, onda ne znam što možemo - rekao je Bosilj.

Kako izgleda varaždinska sinagoga uoči velikog jubileja zabilježio je danas Krešimir Đurić.

Galerija slika