FOTO Lucerne za udrugu "Uz tebe sam" održale humanitarni koncert

| 26.11.2023. u 11:00h | Objavljeno u Društvo

"Glazba uključuje, glazba povezuje, glazba liječi“ naziv je koncerta kojeg je Klapa Lucerne održala za djecu s teškoćama u razvoju, mlade s invaliditetom te njihove roditelje i volontere iz udruge Uz tebe sam. 

Ovim koncertom nastavile su s tradicijom sudjelovanja na mnogim humanitarnim koncertima u svom 20 godišnjem postojanju. Na koncertu je publika imali prilike čuti zagorske i međimurske popevke, zatim gospel/folk pjesme na engleskom te set blagdanskih (božićnih) pjesma, uz mogućnost da i sami sudjeluju u stvaranju glazbene čarolije. Naime, udruzi su darovale i komplete Orffovih instrumentarija pa su ih u veselom raspoloženju uz pjesmu djeca i mladi iz udruge imali prilike odmah i upotrijebiti.

Na ovaj su način mladim osobama s invaliditetom, kojima je zbog mnogih životnih prepreka otežano sudjelovanje na kulturnim događajima omogućili jedan novi doživljaj i uživanje u glazbenom sadržaju, a i uključenost u glazbeno izražavanje. Njihovim roditeljima, koji vrlo često zbog 24-satne brige o svojoj djeci ne stignu odlaziti na koncerte i slične kulturne manifestacije, ovo je također bio mali odmak od svakodnevice, a volonterima mala nagrada za njihovo predano pomaganje. 

Opće je poznato da glazba smanjuje stres, potiče kreativnost, povoljno djeluje na jačanje imuniteta, poboljšava raspoloženje. Osim što liječi, stvaranje glazbe ili jednostavno uživanje u glazbi povezuje i uključuje, pomaže u socijalizaciji ljudi različitih životnih dobi, iskustava, životnih teškoća, što je izuzetno važno osobama s invaliditetom. 

- Nadamo se da smo ovim našim koncertom, kojeg je vrijednim prepoznao i Grad Varaždin te nam financijski pomogao u provedbi, doprinijele senzibiliziranju javnosti na prava osoba s invaliditetom i njihovu potrebu za dostupnijim kulturnim sadržajem. Možda ćemo promocijom ovog koncerta potaknuti još koju udrugu, ustanovu, umjetnika... da svoje aktivnosti i programe češće prilagode i učine pristupačnijim osobama s invaliditetom - zaključili su iz Klape Lucerne.