FOTO: "Kreativni seniori“ u Vinici oduševili: i načelnik Kostanjevac iznenađen koliko su kreativni Foto: OKKS Vinica

FOTO: "Kreativni seniori“ u Vinici oduševili: i načelnik Kostanjevac iznenađen koliko su kreativni

Varaždinske vijesti | 30.5.2019. u 15:07h | Objavljeno u Društvo

Projekt "Kreativni seniori" koji zajednički provode općine Donja Voća i Vinica odobren je 2018. godine unutar programa Kultura 54+ i financira se iz Europskog socijalnog fonda. Cilj projekta je poboljšanje socijalnih, kognitivnih, emocionalnih i kreativnih vještina osoba starijih od 54 godine u ruralnim područjima i to uspostavom Otvorenih kulturno kreativnih studija u Donjoj Voći i Vinici za provođenje radionica. U okviru projekta uspostavljena je mreža općina tako da su u projekt odnosno radionice uključeni i korisnici susjednih općina Maruševec, Cestica, Petrijenec , Sračinec i Vidovec. U OKKS Donja Voća održavaju se tako slikarska i keramičarska radionica, dok su u OKKS Vinica od prosinca prošle godine održana 2 ciklusa dramske radionice pod vodstvom Jana Kerekeša te folklorna radionica koju je vodio Pjerino Hrvaćanin.

Projektom planiran i odobren višemjesečni rad mentora sa ciljanim skupinama u OKKS Vinica rezultirao je zajedničkim završnim programom održanim 29. svibnja pred punom kino-dvorani Općine Vinica. Nakon uspješnice „Čekanje tramvaja u Marčanu“ sudionici dramske radionice pripremili su ovog puta predstavu naziva „Kak je počel brak na mojem dvorišču“, sastavljenu od niza svakodnevnih komičnih situacija, od dugotrajnog sudskog spora za komadić zemlje, zapleta i raspleta u odnosu ne tako mladog ljubavnog para koji bi brakom trebao riješiti problem spornog zemljišta, a nisu izostale ni ostale dogodovštine obitelji Klopotec i Papučarić, službenog mjernika-geodeta, poštara Mireka i naravno Sopekica, zaduženih da svadba prođe u što boljem raspoloženju, čime su dobro nasmijali sve prisutne. Posebno priznanje „glumci“ su dobili od svog mentora i voditelja Jana Kerekeša koji je izrazio zadovoljstvo što je dobio priliku raditi s „ovim dragim ljudima“ pohvalio što su u samo 45 sati uspjeli pripremiti i uvježbati jednosatnu predstavu.

Folklorna radionica okupila je dvadesetak sudionika koji su s velikim entuzijazmom uvježbavali koreografiju sastavljenu od spleta zagorskih plesova i pjesama ( Špic polka, Išla žena na gosti, Šroteš, Dva koraka, Repa). Mentor Pjerino Hrvaćanin posebno je pohvalio sve sudionike obzirom na strpljivost, fizičku spremnost te na kraju i talentiranost, koju su pokazali tijekom višemjesečnog rada.

Načelnici općina Vinica i Donja Voća također su sa zanimanjem pratili program, a načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac izjavio je kako je ugodno iznenađen kretivnošću „seniora“ te stoga i zadovoljan što je provedbom projekta omogućeno starijem stanovništvu da aktivno i na zabavan način provodi slobodno vrijeme i „otkriva skrivene talente“.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci